MOTORSPORT

Vihdin rallisprint valittu mukaan Suomi100-juhlavuoden ohjelmaan

Vihdin Urheiluautoilijoiden järjestämä rallisprintkilpailu on valittu osaksi Suomi 100 -itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa.

Valtioneuvoston kanslian mukaan Vihdin Urheiluautoilijoiden Veikkoinkorven teollisuusalueella syyskuun toisena päivänä 2017 järjestämä kilpailu toteuttaa itsenäisyyden juhlavuoden teemaa “Yhdessä”, onhan kilpailua järjestämässä yhteensä noin 200 vapaaehtoista.

Tämän hetken tiedon mukaan Vihdin UA:n järjestämä rallisprint on ainoa autokilpailu koko Suomessa, joka on hyväksytty itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaan.

– Suomen itsenäisyyden juhlavuosi ja sen teema yhdessä tulevat esille niin urheilu- ja liikuntatapahtumien sisällöissä kuin erillisissä juhlavuoden ohjelmatoteutuksissa. Näistä rakentuu Suomen itsenäistä aikakautta kunnioittava ohjelmakokonaisuus, jossa eri tavoin muistellaan Suomen urheiluhistoriaa, juhlitaan 100-vuotiasta Suomea ja rakennetaan Suomen tulevaisuutta urheilun ja liikunnan kautta, toteaa valtioneuvoston kanslia

Kilpailun tekeminen ryhmätyötä

Vihdin Urheiluautoilijat palasi viime huhtikuussa lähes 20 vuoden tauon jälkeen “isojen autojen” kilpailujärjestäjäksi, kun Veikkoinkorvessa kilpailtiin rallisprintissä.

– On suuri ilo ja kunnia, että Vihdin Urheiluautoilijoiden järjestämä autokilpailu, rallisprint, on valittu osaksi Suomi 100 -itsenäisyyden juhlavuoden virallista ohjelmaa, iloitsee Vihdin Urheiluautoilijoiden puheenjohtaja Mika Ahonen.

– Rallisprintkilpailun tekeminen vaatii suuren määrän vapaaehtoista talkootyötä. Vihdin Urheiluautoilijoiden jäsenten apuna kilpailua on tekemässä läheisessä yhteistyössä Nurmijärven Urheiluautoilijat sekä joukko muita autourheiluseuroja sekä eri yhdistyksiä. Kaikkiaan kilpailupäivänä kilpailua on tekemässä noin 200 ihmistä. Itsenäisyyden juhlavuoden teema on yhdessä tekeminen, ja autokilpailun tekeminen on todella yhdessä tekemistä, ryhmätyötä. Ilman vapaaehtoistyötä tällaista kilpailua ei voitaisi Vihdissä järjestää.

Kunnianosoitus perinteille

Vuonna 1968 perustettu Vihdin Urheiluautoilijat on maineikas autokilpailuiden järjestäjä. Vihdin UA järjesti ahkerasti erilaisia, erittäin suosittuja autokilpailuita varsinkin Nummelan lentokentällä 1970- ja 1980 -luvuilla. Monet muistavat varsinkin värikkäät rallicross -kilpailut, joissa legendaariset crossitähdet Matti Alamäki, Seppo Niittymäki ja Norjan Martin Schanche ottivat mittaa toisistaan.

Vihdissä järjestettyjä rallisprintkilpailuita 1970 -luvulla voittivat rallin maailmanmestarit Timo Salonen ja Markku Alèn.

Vuoden 1993 jälkeen lentokentällä ei ole saanut järjestää autokilpailuita. 1960 -luvun lopussa Vihdin UA järjesti ST -ajoja. Viime vuosina Vihdin UA on järjestänyt lukuisia kartingin arvokilpailuita, muun muassa SM -sarjan osakilpailuita.

– Syyskuussa järjestettävällä rallisprintkilpailulla haluamme kunnioittaa vihtiläistä autourheiluhistoriaa. Haluamme itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi myös kertoa yleisölle suomalaisen autourheilun maailmanlaajuisesta menestystarinasta, joka käytännössä alkoi vuonna 1965 Timo Mäkisen voitettua Monte Carlo -rallin, kertoo Mika Ahonen.

Autourheilun suurmaa

Vihdin Urheiluautoilijat pitää tärkeänä, että itsenäisyyden juhlavuoden virallisen ohjelman osaksi on hyväksytty autourheilukilpailu. Valinta koetaan tunnustuksena suomalaiselle autourheiluosaamiselle.

– Suomi on moottoriurheilun suurmaa. Isoista, aidosti globaaleista urheilulajeista juuri moottoriurheilussa suomalaiset ovat menestyneet maailmalla. Maailmalla parhaiten tunnetuiden suomalaisten joukossa on paljon moottoriurheilijoita, sanoo Mika Ahonen.

– Moottoriurheilu on Suomessa erittäin suosittua, meillä on paljon kilpailijoita sekä kiinnostuneita katsojia. Jo 1930 -luvun Helsingin Eläintarhan ajoista lähtien autourheilutapahtumat ovat vuosittain olleet Suomen suurimpien yleisötapahtumien joukossa ja Jyväskylän MM -ralli on Pohjoismaiden suurin vuotuinen yleisötapahtuma. Vihdissä “jalustalle” nostetaan kansallinen autourheilu, lajin harrastajat ja lajista kiinnostunut yleisö, sanoo Mika Ahonen.

Rallisprint -autourheilun peruslaji

Rallisprint kuuluu myös autourheilun peruslajeihin. Rata on yleensä samantyyppinen kuin rallin erikoiskoe, mutta sen pituus on lyhyempi. Sprintissä ajetaan yleensä kahden-neljän kilometrin rata kahteen kertaan. Kilpailijan nopein aika huomioidaan. Rallista poiketen rallisprint -autossa ei ole kartanlukijaa, vain kuljettaja.

Kilpailukalusto on lajissa varsin kirjavaa. Huipputasolla on uutta rallikalustoa ja tehokkaita turboautoja, mutta harrastajatasolla ajetaan vanhemmalla ja edullisella kalustolla. Rallisprintissä on myös nuorten luokka, johon kilpailijat saavat osallistua sen vuoden alusta jolloin täyttävät 15 vuotta.

Lähde: Vihdin rallisprintin tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com