Viides kerta toden sanoi, Antti Burille mestaruus – “Ei ollut helppoa, oli hullua”

9.11.2020 / 10:18
Mestarin riemua mestaruuden varmistumisen jälkeen (Kuva: ADAC TCR Germany).

[ A- ] / [ A+ ]

Antti Buri on voittanut rata-autoilun vakioautojen Saksan ADAC TCR -sarjan mestaruuden. Buri on kilpaillut tässä sarjassa vuodesta 2016 lähtien.

Oscherslebenin radalla Saksassa tehtiin viime viikonloppuna suomalaista autourheiluhistoriaa, kun Antti Buri, 31, valloitti ensimmäisenä suomalaiskuljettajana rata-autoilun vakioautojen Saksan ADAC TCR -sarjan mestaruuden. Seitsemän kilpailuviikonloppua ja yhteensä 14 kilpailulähtöä käsittäneen sarjan mestaruus ratkesi vasta kauden viimeisen kilpailulähdön maaliintulon jälkeen.

– Olen todella onnellinen, että voitimme mestaruuden! Missään vaiheessa (viimeistä) kilpailua se ei ollut varmaa mutta onneksi olemme nyt mestareita. Ei ollut helppoa, oli hullua, mutta siksi se tuntuukin nyt niin nautinnolliselta. Eilen (kilpailussa) oli ehkä hieman tylsää, mutta tänään meillä oli paljon tapahtumia, Buri kommentoi sarjan tiedotteessa tuoreeltaan ratkaisevan kilpailulähdön jälkeen.

Sarjan kärkikolmikko, Buri, Harald Proczyk ja Dominik Fugel, päätyivät loppupisteissä kuuden pisteen sisään. Viimeisessä kilpailulähdössä Proczykilla oli vielä mahdollisuus nousta pisteissä Burin ohi, se olisi vaatinut ohitusta johdossa ajaneesta Fugelista, mutta itävaltalainen ei siinä onnistunut ja saapui ruutulipulle reilun sekunnin Fugelille hävinneenä. Sunnuntaina kolmannen sijan lauantaisen voiton jatkoksi napannut Buri pääsi juhlimaan mestaruutta kolmen pisteen erolla ennen Proczykia, kun taas Fugel hävisi joulukuun alussa 32 vuotta täyttävälle suomalaiselle kuusi pistettä.

Saksan ADAC TCR -sarjaa on ajettu vuodesta 2016 lähtien ja Buri on ollut mukana sarjassa sen jokaisella kaudella. Ennen nyt tullutta mestaruutta Buri sijoittui loppupisteissä vuonna 2016 neljänneksi, 2017 kahdeksanneksi, 2018 viidenneksi ja viime vuonna kolmanneksi. Heti ensimmäisellä kaudellaan 2016 kolme osakilpailua voittanut Buri on saavuttanut 68 ajamastaan kilpailulähdöstä 12 voittoa ja yhteensä 27 palkintosijoitusta (12-7-8).

Aiemmin Buri kilpaili Saksassa omalla tiimillään (LMS Racing), mutta viime kauden jälkeen “luottoratsu” Audi myytiin ja aiemmin omassa tiimissään niin tiimipäällikön, kuin rekkakuskinkin hommia hoitanut Buri siirtyi kaudella 2019 Saksan ADAC TCR -sarjan tiimimestaruuden voittaneeseen saksalaiseen Hyundai Team Engstler -tiimiin.

 

Antti Buri voitti mestaruuskaudellaan 14 kilpailulähdöstä neljä (Kuva: ADAC TCR Germany).

 

Teki suomalaista autourheiluhistoriaa jo 2012

Koronan takia kausi 2020 Saksan ADAC TCR -sarjassa saatiin käyntiin vasta elokuussa ja kausi vietiin lopulta läpi reilussa kolmessa kuukaudessa. Kilpailuviikonloppuja tänä vuonna ajettiin seitsemän ja kun niissä jokaisessa pisteistä taisteltiin kahdessa kilpailulähdössä, kertyi kilpailulähtöjä kauden aikana yhteensä 14. Burin saldo näistä oli neljä voittoa ja yhteensä yhdeksän palkintosijoitusta (4-1-4).

Burin kausi uudessa tiimissä käynnistyi kahdella kolmossijalla, vaikka suomalaiskuljettajan testit uudella Hyundai i30 N TCR -autolla ennen kauden alkua jäivätkin varsin vähiin. Kauden vaikein jakso Burille osui kolmanteen, neljänteen ja viidenteen kilpailulähtöön, jotka toivat mestaruushaaveiden kannalta murheellisen tulosrivin 12-7-11. Hockenheimin sunnuntain kilpailu, kauden kuudes kilpailulähtö, toi kuitenkin komean voiton ja sen jälkeen Buri ei jäänyt kärkikolmikon ulkopuolelle kauden kahdeksassa viimeisessä kilpailulähdössä kuin vain kaksi kertaa.

Antti Buri on toisen polven autourheilija. Antin isä Risto Buri kilpaili aikoinaan niin rallissa kuin radallakin. Antin ura käynnistyi rallisprintistä, josta hän siirtyi rata-autoilun pariin, ajettuaan muutaman kilpailun V1600-luokan kalustolla. Vuosina 2007-2012 Buri kilpaili hyvällä menestyksellä Formula Fordeissa, saavuttaen muun muassa vuonna 2012 ensimmäisenä suomalaiskuljettajana arvostetun Formula Ford Festival -kilpailun voiton Englannissa.

Vuonna 2013 Buri hyppäsi GT-autoihin ja heti tulokaskaudellaan hän voitti Porsche GT3 Cup Finland -sarjan mestaruuden oltuaan ykkönen kaikissa ajamissaan osakilpailuissa. 2014 Buri kilpaili Saksan Porsche GT3 -sarjassa, kun taas vuosi 2015 meni enemmän ja vähemmän erilaisissa keikkatöissä. Vuonna 2016 käynnistyi Burin ura Saksan ADAC TCR -sarjassa, joka nyt siis viidennellä kaudellaan toi mestaruuden.

Kesällä 2019 Buri teki historiaa olemalla ensimmäinen suomalaiskuljettaja, joka osallistui vakioautojen MM-sarjan WTCR:n osakilpailuun. Buri kilpaili villillä kortilla Oscherslebenin kolmessa osakilpailussa Saksassa AS Motorsport -tiimin Audilla, kirjauttaen tuloskirjoihin sijoitukset 23-11-14.

ADAC TCR Saksa ja kauden 2020 loppupisteet

1) Antti Buri 249
2) Harald Proczyk (AUT) 246
3) Dominik Fugel (GER) 243
4) Jan Seyffert (GER) 165
5) Marcel Fugel (GER) 140
6) Rene Kircher (GER) 134
7) Dziugas Tovilavicius (LTU) 119
8) Nico Gruber (AUT) 117
9) Albert Legutko (POL) 94
10) Harri Salminen 50

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Antti Burin kommentit: Sarjan tiedote


Facebook kommentit