MOTORSPORT

Viides kerta toden sanoi, Lukyanuk palasi EM-voittajaksi – “Ei ollut helppoa kontrolloida omaa ajoa”

Rallin EM-sarjan kauden avausosakilpailu Portugalin Azoreilla päättyi Alexey Lukyanukin voitonjuhliin. Lukyanuk yhdessä kartanlukijansa Alexey Arnautovin kanssa hallitsivat kilpailua käytännössä lähdöstä aina maaliin asti, eikä isäntämaan kaksikolla Ricardo Moura ja Bruno Magalhaes ollut mahdollisuutta vastata venäläiskuljettajan vauhtiin.

Jo vuosi sitten Alexey Lukyanuk hallitsi Portugalin EM-rallia suvereeniin tyyliin, mutta neljä erikoiskoetta ennen maalia osuma kiveen rikkoi auton ohjauksen ja edessä oli keskeytys ylivoimaisesta johtoasemasta. Tänä vuonna Lukyanuk siirtyi kilpailun johtoon toisen erikoiskokeen jälkeen ja piti paikkansa aina maaliin asti napaten uransa viidennen EM-rallin yleiskilpailun voiton.

– Olin niin onnellinen, että tein muutamat “donitsit” tuossa ennen maalia. Yritimme tehdä parhaamme tänä viikonloppuna ja olla fiksuja. Se myös toimi, Lukyanuk hehkutti viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Lukyanuk ajoi 15 erikoiskokeelle kuusi pohja-aikaa ja 11 kappaletta top3-aikoja. Toiseksi sijoittunut Ricardo Moura, vuoden 2016 Portugalin EM-rallin voittaja, hävisi venäläiselle lopulta 16,4 sekuntia ja viime vuoden voittaja Bruno Magalhaes 25,7 sekuntia.

– He voittivat täällä edellisinä vuosina, joten tunnen suurta ylpeyttä olla tässä seurassa ja erittäin onnellinen, että pystyin voittamaan. Meillä oli loistava taistelu voitosta näiden kahden kuljettajan kanssa, Lukyanuk kommentoi rallin virallisessa lehdistötilaisuudessa lauantai-iltana.

Lukyanuk on nyt osallistunut urallaan 25 EM-ralliin ja voittanut yleiskilpailun niistä viidessä: Virossa ja Sveitsissä 2015, Kyproksella 2016, Espanjassa viime vuonna ja nyt tuli siis voitto Portugalissa. Palkintopallille Lukyanuk on noussut EM-sarjassa vuosina 2014-2018 yhteensä 10 kertaa ja palkintokaapista löytyvät EM-hopea vuodelta 2016, sekä EM-pronssi vuodelta 2015.

“Yritin ajaa nyt fiksummin”

Viime vuonna Lukyanuk nousi Portugalin EM-rallin keskeytyksen jälkeen voittoon sarjan seuraavassa osakilpailussa Espanjassa, mutta vain reilu viikko tuon komean voiton jälkeen rallimaailma sai kuitenkin kuulla ikäviä uutisia Venäjältä. Kahden ralliauton kolarissa testeissä oli menehtynyt yksi ja loukkaantunut vakavasti kolme henkilöä. Yksi vakavasti loukkaantuneista oli Lukyanuk.

Kaksi ja puoli kuukautta testionnettomuuden jälkeen Lukyanuk teki paluun ralliauton rattiin kilpailun merkeissä Puolan EM-rallissa, mutta taival päättyi jo toisella erikoiskokeella tapahtuneeseen ulosajoon. Tshekin EM-rallin kakkossijasta huolimatta viime vuosi testionnettomuuden jälkeen oli vaikeaa aikaa Lukyanukille, sillä neljästä EM-rallista peräti kolmessa matka päättyi keskeytykseen ulosajon seurauksena.

Tätä tilastoa vasten ei liene siis mikään yllätys, että sosiaalisessa mediassa Lukyanukin ajaessa Portugalin EM-rallin selkeässä johtoasemassa, yleisö pohti kilpailun aikana enemmän sitä, että ajaisiko Lukyanuk ulos kuin että kestäisikö Fordin tekniikka maaliin asti. Tällä kertaa Lukyanuk kuitenkin säilytti hermonsa aina maaliin asti ja pääsi juhlimaan komeaa voittoa. Viime vuoden Espanjan voiton jälkeen viides kerta siis toden sanoi.

– Yritin ajaa nyt fiksummin, että en koko ajan kokisi tarvetta hyökätä täysillä. Ei ollut helppoa kontrolloida omaa ajoa ja kilpailu oli tästä syystä varsin vaikea. Kaikki sitten ikään kuin purkautui lähellä maalia, kun tein ne “donitsit”, hävisimme siinä muutaman sekunnin, mutta eipä se haitannut, koska olin odottanut tätä voittoa niin kauan. Kaikki toimi upeasti ja toivottavasti pystymme jatkamaan tällä tavalla myös tulevissa ralleissa, Lukyanuk toivoi.

Chris Ingram voitti viime vuonna ERC3- ja Junior U27 -luokan Euroopan mestaruudet. Nyt brittikuljettaja kilpaili ensimmäistä kertaa urallaan nelivetokalustolla ja debyytti oli onnistunut, kun yleiskilpailun neljännen sijan lisäksi tuli myös Junior U28 -luokan voitto. Martin Koci johti luokkaa aina viimeiselle erikoiskokeelle asti, mutta kuusi kilometriä viimeisen erikoiskokeen lähdön jälkeen ajovirheen seurauksena autosta vasen etupyörä irtosi ja edessä oli keskeytys.

ERC2-luokan voittoon ajoi Juan Carlos Alonso, ERC3- ja Juniori U27 -luokissa ykkönen oli isäntämaan Diogo Gago ja ERC Ladies -luokan voiton nappasi puolestaan yleiskilpailussa 14. sijoittunut Tamara Molinaro. EM-avauksen ainoa suomalaiskuljettaja Miika Hokkanen palasi mukaan Ralli 2 -säännön turvin lauantain erikoiskokeille keskeytettyään torstaina toisella erikoiskokeella. Lauantaina ajettujen neljän erikoiskokeen jälkeen slovenialaisen Oktan Sport -tiimin Peugeotin moottori kuitenkin hajosi toistamiseen ja edessä oli toinen keskeytys.

Rallin EM-sarjan seuraava osakilpailu, Rally Islas Canarias, ajetaan Espanjassa, Kanariansaarilla 3.-5. toukokuuta.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Alexey Lukyanuk (Ford Fiesta R5) 2.33.51,7
2) Ricardo Moura (Skoda Fabia R5) + 16,4
3) Bruno Magalhaes (Skoda Fabia R5) + 25,7
4) Chris Ingram (Skoda Fabia R5) + 1.24,2
5) Fredrik Åhlin (Skoda Fabia R5) + 2.33,1
6) Norbert Herczig (Skoda Fabia R5) + 4.02,9
7) Lukasz Habaj (Ford Fiesta R5) + 4.12,2
8) Rhys Yates (Skoda Fabia R5) + 4.15,7
9) Ricardo Teodosio (Skoda Fabia R5) + 4.43,0
10) Jose Pedro Fontes (Citroen) + 5.01,2

Lukyanukin keskinopeus: 80,9 km/h
Erikoiskokeiden pohja-ajat: Lukyanuk 6, Magalhaes 4, Moura 2, Botka 1, Kreim 1, Ptaszek 1

Luokkavoittajat

ERC2: Juan Carlos Alonso (Mitsubishi Lancer Evo X)
ERC3: Diogo Gago (Peugeot 208 R2)
ERC Ladies: Tamara Molinaro (Ford Fiesta R5)
Junior U27: Diogo Gago (Peugeot 208 R2)
Junior U28: Chris Ingram (Skoda Fabia R5)

 

???????!!! P1! Thanks!

Julkaissut Alexey Lukyanuk Page 24. maaliskuuta 2018

 

Puulan Aurinkoranta

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com