Virolaisvieras tuli, näki ja voitti – Heikkilä pistejohtajana Kokkolan finaaliin

14.8.2021 / 20:19
Egon Kaur ajoi komeaan voittoon Lahden SM-rallissa (Kuva: Taneli Niinimäki).

[ A- ] / [ A+ ]

Lahden SM-rallin yleiskilpailu päättyi virolaisvieras Egon Kaurin voitonjuhliin. SM1-luokan pistejohtajana kauden viimeiseen osakilpailuun starttaa Mikko Heikkilä, vaikka jäikin Lahdessa tuloksissa Emil Lindholmin taakse.

Ensimmäisen kerran Suomessa ja SM-sarjassa jo vuonna 2006 vieraillut Egon Kaur nousi Lahden SM-rallin toisena ajopäivänä sen verran kovaan vauhtiin, että tuloksena oli komea voitto yleiskilpailussa, 19,6 sekunnin erolla toiseksi ajaneeseen Emil Lindholmiin nähden. Ensi viikolla 34 vuotta täyttävä Kaur oli perjantain jälkeen kilpailussa kolmantena, mutta virolainen kellotti lauantaille peräti viisi pohja-aikaa ja nousi voittoon.

– Tuntuu hyvältä! Tänään se hyvä tunne oli kaikilla pätkillä. Helppoa ei ollut, moottorin kanssa oli ongelmia. Eilinen oli meille testipäivä, koska autossa oli meille kokonaan uudet säädöt, Kaur kommentoi viimeisen erikoiskokeen maalihaastattelussa Moottoriurheilu.tv:n YouTube-lähetyksessä.

Kaurin takana SM1-luokan korkeimmasta pistepotista tiukimmin taistelivat Lindholm, sekä Mikko Heikkilä, Seinäjoella ajetun edellisen SM-rallin kärkikaksikko. Seinäjoella Lindholm kukisti Heikkilän 5,3 sekunnilla, kun taas Lahdessa tänä viikonloppuna ero oli maalissa lopulta minimaalisen pieni, 0,6 sekuntia.

– Egon ajoi kovaa ja kaikki kunnia hänelle voitosta. Meille maksimipisteet olivat tällä kertaa voittoa tärkeämmät. Näimme aamupäivän jälkeen hänen vauhtinsa, eikä meillä ollut mitään järkeä lähteä nostamaan omaa vauhtiamme ja lisätä riskiä, jotta voisimme ajaa voitosta. Tässä rallissa meillä oli pisteiden muodossa enemmän pelissä, Lindholm muistutti tiedotteessaan kilpailun jälkeen.

Lindholm ja Heikkilä olivat ennen Lahden osakilpailua SM-pisteissä tasoissa. Vaikka Lindholm Lahdessa tuloksissa Heikkilää korkeammalla olikin, nousi Heikkilä kuitenkin SM1-luokan pistejohtoon. Tämä selittyy SM-sarjan säännöillä, joiden mukaan viidestä ensimmäisestä ajetusta osakilpailusta huonoin tulos putoaa pois. Heikkilältä lähti pois Rovaniemen neljä pistettä ja Lindholmilta Kouvolan 12 pistettä ja kun Lindholm sai Lahdesta 25 pistettä ja Heikkilä 18 pistettä, pitää Heikkilä hallussaan pistejohtoa yhden pisteen turvin.

– Kauden viimeisessä SM-rallissa Mikon ja minun ei tarvitse pisteitä laskea! Se kumpi meistä rallin voittaa on mestari. Tuttu tilanne viime kaudelta, Lindholm sanoi.

 

Mikko Heikkilä starttaa SM-sarjan kauden finaaliin Kokkolassa syyskuussa pistejohdossa (Kuva: Taneli Niinimäki).

 

 

“Ehdottomasti ajetaan mestaruudesta”

Ennen viimeistä erikoiskoetta Lindholmin ja Heikkilän välinen aikaero oli 6,4 sekuntia. Viimeisellä erikoiskokeella Heikkilä nousi hurjan vetonsa ansiosta lähelle, mutta ei riittävästi – eroa jäi vielä 0,6 sekuntia.

– Tulin sen minkä pääsin, oltiin ajoittain ehkä jopa yliyrityksen puolella. Harmi, että vauhti rupesi löytymään vasta iltapäivän lenkillä. Kaur ajoi kovaa tänään, hattu pois hänelle. Toki saatiin hyvät pisteet täältä eikä tarvitse ensimmäisenä autona lähteä Kokkolaan, Heikkilä nosti esiin sääntöerikoisuuden, joka nostaa Lindholmin kuitenkin pistejohtajaksi lähtöjärjestystä määriteltäessä.

Heikkilä ajaa vasta toista täyttä kauttaan SM-sarjan kuninkuusluokassa. Viime kaudelta palkintokaappiin tuli SM-pronssia ja nyt tähtäimessä on uran ensimmäinen Suomen mestaruus.

– Ehdottomasti ajetaan mestaruudesta ja hyökätään niin kovaa kuin pystytään. Rauhoitutaan nyt kuukauden ajaksi, mietitään mitä voidaan parantaa ja yritetään suorittaa siellä. Yhteistyökumppaneille suuret kiitokset, että pystytään ajamaan tätä sarjaa ja ekstrakisojakin. Koitetaan Kokkolassa saada mestaruus meidän tiimiin, Heikkilä päätti.

Pistejohtajana Lahteen startannut Teemu Asunmaa jäi “aura-auton” roolissa yleiskilpailussa viidenneksi ja SM1-luokassa neljänneksi. Kun alavutelaisen pisteistä poistetaan viiden ensimmäisen osakilpailun huonoin tulos, tietää se hallitsevalle Suomen mestarille Kokkolaan pistekolmosen paikkaa. Eroa Heikkilään on seitsemän ja Lindholmiin kuusi pistettä, joten Asunmaa on edelleen tiukasti mukana mestaruustaistelussa.

– Aika huono fiilis jäi kisasta, mutta tällaista se välillä on. “Aura-auton” rooli varmasti merkitsi ajassa paljon, mutta sitähän ei kukaan pysty tarkasti määrittämään kuinka paljon se haittasi. Kokkolaan on onneksi aikaa. On vain koitettava ajaa niin hyvin kuin mahdollista ja katsottava mitä muut tekevät, parin viikon päästä Barum Rallissa Tshekissä liettualaisen Pro Racing -tiimin Skoda Fabia R4 -autolla kilpaileva Asunmaa suunnitteli.

Mestaruustaistelu Kokkolassa tulee siis olemaan lähes varmuudella kolmen kauppa, vaikka neljäntenä pisteissä olevalla Juha Salollakin on vielä mestaruuteen mahdollisuus olemassa. Se tosin vaatisi Salolta voittoa Kokkolassa ja samaan aikaan täydellistä epäonnistumista kaikilta kärkikolmikon kuljettajilta. Lahdessa Salo ajoi SM1-luokassa viidenneksi. Luokan kolmanneksi korkeimmat SM-pisteet nappasi Eerik Pietarinen, joka lauantaina ylsi kahteen SM1-pohja-aikaan.

– Kaksi huonoa pätkää, eilisen viimeinen ja nyt tuo edellinen missä spinnattiin. Muuten ihan ok. Suunnitelmissa ei ole ajaa Kokkolassa, Pietarinen kommentoi viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Rallin SM-sarjan kauden viimeinen osakilpailu ajetaan Kokkolassa 24.-25. syyskuuta, missä jaossa on korotetut SM-pisteet.

Lahden SM-rallin lopputulokset

Yleiskilpailu

1) Egon Kaur-Silver Simm EST/EST (Volkswagen) 53.40,8
2) Emil Lindholm-Reeta Hämäläinen (Skoda) + 19,6 SM1
3) Mikko Heikkilä-Topi Luhtinen (Skoda) + 20,2 SM1
4) Eerik Pietarinen-Miikka Anttila (Volkswagen) + 38,6 SM1
5) Teemu Asunmaa-Jani Salo (Skoda) + 44,8 SM1
6) Juha Salo-Jarno Ottman (Skoda) + 53,1 SM1
7) Esapekka Lappi-Janne Ferm (Toyota) + 1.21,9 SM2
8) Aleksi Röyhkiö-Ville Mannisenmäki (Skoda) + 1.48,9 SM1
9) Kalle Markkanen-Kristian Temonen (Skoda) + 2.04,3 SM1
10) Riku Tahko-Markus Soininen (Hyundai) + 2.40,6 SM1

Kaurin keskinopeus: 123,5 km/h
Pohja-ajat: Kaur 5, Lindholm 2, Heikkilä 1, Pietarinen 1

SM1-luokka

1) Emil Lindholm-Reeta Hämäläinen (Skoda) 54.00,4
2) Mikko Heikkilä-Topi Luhtinen (Skoda) + 0,6
3) Eerik Pietarinen-Miikka Anttila (Volkswagen) + 19,0
4) Teemu Asunmaa-Jani Salo (Skoda) + 25,2
5) Juha Salo-Jarno Ottman (Skoda) + 33,5
6) Aleksi Röyhkiö-Ville Mannisenmäki (Skoda) + 1.29,3
7) Kalle Markkanen-Kristian Temonen (Skoda) + 1.44,7
8) Riku Tahko-Markus Soininen (Hyundai) + 2.21,0
9) Jari Huuhka-Jarno Metso (Skoda) + 3.34,8
10) Mika Eloluoma-Arto Kapanen (Mitsubishi) + 5.12,6

Lindholmin keskinopeus: 122,7 km/h
Pohja-ajat: Heikkilä 4, Lindholm 3, Pietarinen 2

SM1-luokan pistetilanne 5/6 osakilpailua

1) Mikko Heikkilä (MäntsMK) 86
2) Emil Lindholm (NHD) 85
3) Teemu Asunmaa (AlavUA) 79
4) Juha Salo (KaUA) 63
5) Aleksi Röyhkiö (PR-Rac) 43
6) Riku Tahko (PoSUA) 42
7) Juuso Metsälä (KeurUA) 26
8) Kalle Markkanen (KeurUA) 23
9) Tuomas Skantz (PihtUA) 14
10) Niclas Grönholm (EMSC) 11

Pisteistä vähennetty sääntöjen mukainen heikoin tulos osakilpailuista 1-5

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Erikoiskokeen maalihaastattelut, tiedotteet


Facebook kommentit