MOTORSPORT

Volkswagen otti kantaa R5-autojensa tulipaloihin – Veibylla myös onni matkassa

Sen jälkeen, kun Volkswagen toi uuden Polo GTI R5 -ralliautonsa markkinoille viime vuonna, on autoja myyty 30 kappaletta ja niistä viisi on kärsinyt tulipalon kesken kilpailun. Yksi tulipalon kokeneista kuljettajista on Ole Christian Veiby, joka joutui keskeyttämään Portugalin MM-rallissa johdettuaan WRC2-luokkaa ylivoimaisesti.

Ole Christian Veiby nousi WRC2-luokan johtoon Portugalin MM-rallin toisella erikoiskokeella ja norjalainen Volkswagen-kuljettaja kasvatti johtoaan lauantaina jo yli puoleen minuuttiin, kunnes toisen ajopäivän kolmannella erikoiskokeella liekit leimahtivat auton takaosassa ja edessä oli keskeytys.

– Mietin kesken erikoiskokeen, että olin haistavinani savun hajua auton sisällä. Kysyin Jonakselta (Andersson, kartanlukija), että haistoiko hän myös saman ja hän vastasi, että kyllä. Yhtäkkiä näin peileissä liekkejä, jotka tulivat auton takaosasta, joten jouduimme pysähtymään, Veiby kuvaili tapahtunutta tiedotteessaan.

Portugalin MM-rallissa Veibyn lisäksi myös toinen Volkswagen-kuljettaja, Pedro Meireles, koki tulipalon kesken kilpailun ja samaan aikaan Sveitsissä ajetussa Chablais Rallissa Cedric Althausin Volkswagen syttyi tuleen. Aiemmin keväällä Korsikan MM-rallissa Volkswagenin ratissa tulipalon joutui kokemaan Eric Camilli, joka viime vuonna oli isossa roolissa Volkswagenin testikuljettajana uuden auton kehitystyössä.

Veibylla oli tilanteessa sekä huonoa, että myös hyvää onnea, sillä siinä paikassa mihin kuljettaja auton parkkeerasi havaittuaan liekit, oli palomiehiä sammutuslaitteineen ja näin ollen tämä Volkswagen ei päässyt palamaan täystuhoon asti, vaan se kärsi vaurioita vain takaosan osalta.

– Minulla ei ole sanoja kuvailemaan tätä. Kaikki meni täydellisesti siihen asti, ajoimme viisaasti ja kontrolloidusti, säilyttäen silti hyvän vauhdin. Olin erittäin luottavainen vauhdin ja auton suhteen. Täytyy myöntää, että ajattelin jo, että tämä kilpailu päättyy meidän voittoon. Olimme vauhdillisesti “liekeissä”, kirjaimellisesti, joten ilman muuta olen pettynyt, Ruotsissa WRC2-luokan voittoa helmikuussa juhlinut Veiby harmitteli.

“Jos täytyy käyttää jokerikortti, niin sitten teemme niin”

Brittiläisen Autosport-lehden mukaan Volkswagen Motorsport työskentelee palontorjunta-asiantuntijoiden kanssa parhaillaan “yötäpäivää” yrittääkseen selvittää mikä on aiheuttanut tulipalot Polo GTI R5 -autoissa tämän vuoden aikana. Kaikki tulipalot ovat tapahtuneet erilaisissa ralleissa ja erilaisissa olosuhteissa, joten niiden osalta ainakaan mitään yhteistä tekijää ei ole olemassa.

Autosport korostaa, että yhteinen tekijä tulipaloissa on ollut se, että tulipalot ovat tapahtuneet Volkswagen Polo GTI R5 -auton takaosassa ja yhtenä spekulointina on esiin nostettu se mahdollisuus, että polttoainesäiliön tuuletuksessa olisi mahdollisesti ongelma.

– Tiedämme, että tulipalo alkaa auton takaosasta, mutta on erittäin vaikeaa löytyy tarkkoja yksityiskohtia siinä vaiheessa, kun auto tuhoutuu tulipalossa kokonaan. Juuri tästä syystä olemme ottaneet mukaan asiantuntijat, ihmisiä, jotka työskentelevät tulen kanssa koko ajan ja voivat antaa meille yksityiskohtaisemman kuvan siitä mitä tapahtuu, Volkswagenin tiedottaja kommentoi Autosportin haastattelussa.

Volkswagen Motorsportin tekninen johtaja Francois-Xavier Demaison vahvisti Autosportille, että he ovat valmiita tekemään mitä tahansa muutoksia autoon, jotta tämä ikävä tilanne korjaantuisi.

– Jos meidän täytyy käyttää luokituksen jokerikortti tähän, niin sitten teemme niin. Tämä on paljon tärkeämpi asia selvittää kuin saada suorituskykyä kasvatettua tai, että kaivetaan sekunninkymmenys erikoiskokeiden ajoista pois. Pyrimme löytämään syyn ja meillä on joitain ideoita, mutta kaikki uudet osat on vielä testattava ja arvioitava simuloiduissa olosuhteissa ennen kuin ne voidaan tuoda autoon, Demaison korostaa.

Sen jälkeen kun Volkswagen toi uuden Polo GTI R5 -autonsa markkinoille viime vuonna, on niitä myyty maailmalle 30 kappaletta ja autoista viisi on kärsinyt tulipalon kuluvan vuoden aikana. Suomessa näitä Poloja on Printsport Racingilla, jonka yksi asiakkaista on SM1-luokan pistekolmosena neljän ajetun osakilpailun jälkeen oleva Emil Lindholm.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Italiassa 13.-16. kesäkuuta. Mukaan Volkswagen-kuljettajista ovat ilmoittautuneet Veibyn lisäksi Kajetan Kajetanowicz, sekä Albert von Thurn und Taxis.

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com