MOTORSPORT

Walesin MM-rallista tulossa M-Sportille ikimuistoinen – “Osoittaa miten uskomatonta työtä tiimi on tehnyt”

Malcolm Wilsonin pitkä päivätyö rallin MM-sarjassa ja erityisen rajut satsaukset kuluvaan kauteen ovat tuomassa Wilsonin omistamalle M-Sportille historiallisen maailmanmestaruuden. Kaiken lisäksi M-Sport pääsee juhlimaan tuota mestaruutta kotirallissaan lähes sataprosenttisella varmuudella.

Ennen kuluvaa kautta Malcolm Wilsonin omistama brittiläinen M-Sport oli sijoittunut rallin MM-sarjassa valmistajien MM-pisteissä parhaimmillaan kolmanneksi. Nyt M-Sport on enää neljän pisteen päässä historiansa ensimmäisestä valmistajien maailmanmestaruudesta, sarjan ainoana yksityistallina.

– Emme ehkä voittaneet tänä viikonloppuna, mutta kyllähän se melkein siltä tuntuu. Jälleen yksi “tupla-podium”, fantastista ja lisäksi kasvatimme johtoamme molemmissa MM-sarjoissa. Ja jos ei tässä vielä ole tarpeeksi, niin Ott (Tänak) nousi kuljettajien MM-pisteissä toiseksi, M-Sportin tallipäällikkö Malcolm Wilson hehkutti sunnuntaina päättyneen Espanjan MM-rallin jälkeen.

Voittoa ei siis Espanjasta M-Sportille tullut, mutta kakkos- ja kolmossija Sebastien Ogierin, sekä Tänakin toimesta tuli. Kun M-Sport vei valmistajien MM-pistetaistelun pisteissä toisena olevaa Hyundaita vastaan murskalukemin 33-14, on brittitallin merkkimestaruus jo lähes varma asia. Mikäli Hyundai nappaisi Walesista ja Australiasta kaksoisvoitot, niin M-Sport tarvitsee mestaruuden varmistamiseen enää neljä pistettä.

Ja tuo mestaruus tulee ratkeamaan mitä suuremmalla todennäköisyydellä juuri M-Sportin kotirallissa, Walesissa ajettavassa Iso-Britannian MM-rallissa lokakuun lopulla.

– Uskon, että voimme odottaa siitä todella erityistä tapahtumaa parin viikon päästä, Wilson hymyili.

Sen lisäksi, että M-Sport on repäissyt valmistajien MM-sarjassa murskaavan ylivoimaisen johdon, niin nyt sillä on myös kuljettajien MM-pisteissä kaksoisjohto. Ogier on matkalla jo uransa viidenteen maailmanmestaruuteen ja Espanjan hyvän tuloksen myötä Tänak ohitti Thierry Neuvillen nousten toiseksi. Trion täydentää kuudentena, vain pisteen päässä viidennestä sijasta oleva Elfyn Evans.

– Tämä kaikki on jotain sellaista, minkä emme koskaan ajatelleet olevan edes mahdollista. Mutta se vain osoittaa sen miten uskomatonta työtä koko tiimi on tehnyt, paljon urallaan nähnyt ja kokenut Wilson kehuu.

M-Sport on ainoa talli tällä kaudella, joka on saavuttanut kauden jokaisesta osakilpailusta vähintään yhden palkintosijoituksen. Voittoja on kasassa neljä, Ogierin ykkössijat Monte Carlosta ja Portugalista, sekä Tänakin ykkössijat Italiasta ja Saksasta.

– Meillä on kilpailukykyinen paketti jokaiselle tienpinnalle ja täälläkin pystyimme pohja-aikoihin niin soralla, kuin asfaltillakin. Mutta ei se ollut vain ykköstason Fiesta (WRC), joka toi tulosta. Teemu Suninen ajoi WRC2-luokan voittoon Fiesta R5:llä ja Nil Solans voitti WRC3-luokan varmistaen junioreiden maailmanmestaruuden Fiesta R2:lla, joten kokonaisuutena viikonloppu oli tiimille loistava, Wilson luetteli brittitallin ansiolistaa viikonlopun osalta.

Mikäli rallin MM-sarjan kaikkien aikojen suurinta ihmettä ei Walesissa tapahdu ja M-Sport ei mestaruutta varmista, niin talli pääsee siis juhlimaan historiansa ensimmäistä valmistajien maailmanmestaruutta kotikilpailunsa päätteeksi. Tänakin kartanlukija Martin Järveoja paljasti Espanjan MM-rallin jälkeen, että mahdolliset mestaruusjuhlat tulevat näkymään ainakin Wilsonin viinivarastossa.

– Malcolm lupasi tammikuussa, kun olimme hänen luonaan illallisella, että voimme maistella kaikkia viinejä mitä hänellä on siellä. Ja kuten tiedätte, niin meillä on ranskalaisia kavereita tallissa… hänen viininsä tulevat katoamaan, Järveoja nauratti mediaa.

Walesin MM-ralli käynnistyy torstaina 26. lokakuuta.

Valmistajien MM-pisteet 11/13 osakilpailua

1) M-Sport 358
2) Hyundai 275
3) Toyota 225
4) Citroen 198

Lue myös! Puhelu tallipäälliköltä rauhoitti Ford-kaksikon sekuntitaistelun – ”Hän nauroi noin 10 sekunnin ajan” (9.10.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com