MOTORSPORT

WRC erikoistilastot: Viisi MM-rallia ajettu, täydellinen top6-suoritus edelleen tekemättä

Rallin MM-sarjassa voidaan pisteiden lisäksi tilastoida useita eri osa-alueita. Yksi näistä on erikoiskokeille kuuden nopeimman joukkoon ajettujen aikojen kokonaismäärä. Tilasto kertoo ennen kaikkea kuljettajan tasaisuudesta.

Kun rallin MM-sarjaan osallistuvat neljä tehdastallia asettavat käytännössä jokaiseen osakilpailuun kolme kuljettajaa, Citroen tällä kaudella toki useassa MM-rallissa kaksi, niin tehdastiimien kuljettajien määrä jokaisessa osakilpailussa on ollut 10-12 kappaletta. Tässä suhteessa tilastoinnissa juuri kuuden nopeimman kuljettajan otanta toimii erinomaisesti, koska tehdaskuljettajista käytännössä puolet mahtuvat aina tuohon kuuden nopeimman joukkoon.

Ei ole sattumaa, että kun MM-sarjasta on nyt ajettu viisi osakilpailua, niin kolme eniten top6-aikoja erikoiskokeille ajanutta kuljettajaa ovat samat, jotka ovat MM-pisteissä kolmen kärjessä. Järjestys tosin on täysin erilainen tässä tilastossa kuin MM-pisteissä, kun pistekakkonen Thierry Neuville on ajanut eniten top6-aikoja, pistekolmonen Ott Tänak toiseksi ja pistejohtaja Sebastien Ogier kolmanneksi eniten. Erot näiden kuljettajien välillä tosin ovat pienet.

Kris Meeken sijoitus neljäntenä on varsin iso yllätys, onhan britin suorituksia tunnetusti aina leimannut epätasaisuus. Meeke oli edellisessä osakilpailussa Argentiinassa erittäin lähellä niin sanottua täydellistä top6-suoritusta, kun hän sijoittui 18 ajetusta erikoiskokeesta kuuden nopeimman joukkoon yhtä vaille kaikilla erikoiskokeilla. Tällä kaudella yksikään kuljettaja ei ole onnistunut ajamaan yksittäisessä MM-rallissa kaikille erikoiskokeille top6-aikaa.

Meeken mahdollisuus Argentiinassa täydelliseen top6-suoritukseen meni lauantain viimeisellä erikoiskokeella tulleen rengasrikon myötä. Myös Argentiinassa voittanut Tänak ylsi top6-aikaan Meeken tavoin 17 erikoiskokeella, mutta virolaisen ensimmäinen “tahra” tilastoon tuli jo perjantain ensimmäisellä ja koko kilpailun toisella erikoiskokeella. Korsikan MM-rallissa Neuville ja Ogier ylsivät 11 erikoiskokeella top6-aikaan, kun erikoiskokeita ajettiin yhteensä 12 kappaletta.

Suomalaiskuljettajista selkeä ykkönen tässä tilastossa on Esapekka Lappi, joka kokonaistilastossa on hienosti viidennellä sijalla. Lapin suorituksen arvoa korostaa se, että kaikissa tämän kauden ajetussa viidessä osakilpailussa Lappi kilpaili urallaan ensimmäistä kertaa WRC-kalustolla. Latvalan (37) tilastoa heikentää kahdessa viimeisimmässä osakilpailussa tullut keskeytys. Korsikassa ja Argentiinassa Latvala ajoi 30 erikoiskokeesta vain yhdeksän.

Top 6 sijoitukset erikoiskokeilla

Kuljettajat

Thierry Neuville 66
Ott Tänak 64
Sebastien Ogier 59
Kris Meeke 54
Esapekka Lappi 53
Andreas Mikkelsen 51
Dani Sordo 43
Jari-Matti Latvala 37
Sebastien Loeb 26
Craig Breen 24
Elfyn Evans 21
Mads Östberg 12
Teemu Suninen 9
Hayden Paddon 8
Bryan Bouffier 1

Tallit

Hyundai 170 (Neuville, Mikkelsen, Sordo, Paddon)
Toyota 154 (Tänak, Lappi, Latvala)
Citroen 116 (Meeke, Loeb, Breen, Östberg)
M-Sport Ford 90 (Ogier, Evans, Suninen, Bouffier)

Kärkinimet ajetuissa MM-ralleissa

01: MCR (17) – Ott Tänak 15
02: RUO (19) – Thierry Neuville ja Andreas Mikkelsen, 17
03: MEK (22) – Sebastien Ogier 18
04: KOR (12) – Neuville ja Ogier, 11
05: ARG (18) – Tänak ja Kris Meeke 17

Suluissa ajettujen erikoiskokeiden määrä ja sen jälkeen eniten top6-aikoja ajanut kuljettaja
MCR = Monte Carlo, RUO = Ruotsi, MEK = Meksiko, KOR = Korsika, ARG = Argentiina
Rallin MM-sarjassa on tällä kaudella ajettu tähän mennessä yhteensä 88 erikoiskoetta

Lue myös! Kaikki rallin MM-sarjan erikoistilastot löydät täältä

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com