Autosport: Rallin MM-sarjan lähtöjärjestykseen tulee muutos kaudelle 2017

5.11.2016 / 17:14
Jari-Matti Latvala Sardinian MM-rallissa viime kesänä (Kuva: Volkswagen Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Arvostetun brittiläisen Autosport-lehden tietojen mukaan rallin MM-sarjan yksi kiistellyimmistä säännöistä, lähtöjärjestys, tulee muuttumaan. Uusi sääntö tulee voimaan jo ensi kaudelle.

Rallin MM-sarjassa vuosina 2015-2016 lähtöjärjestys perjantaille ja lauantaille on määräytynyt niin, että MM-pisteissä johdossa oleva kuljettaja on startannut erikoiskokeille ensimmäisenä, pistekakkonen toisena jne. Tämä on aiheuttanut runsaasti kritiikkiä erityisesti soraralleissa, missä koko kauden kuljettajien MM-pisteissä johdossa ollut ranskalainen Sebastien Ogier kärsi “aura-auton” roolistaan.

Ogier on kritisoinut nykyistä sääntöä voimakkaasti useaan otteeseen kauden aikana ja kesällä nelinkertainen maailmanmestari sai kritiikkiinsä tukea myös maanmieheltään, yhdeksän kertaa rallin maailmanmestaruuden voittaneelta Sebastien Loebilta. Volkswagenin tallipäällikkönä Saksan osakilpailuun asti toiminut Jost Capito varoitteli kauden aikana, että mikäli sääntömuutosta lähtöjärjestykseen ei tehdä, saattaa Ogier vetäytyä kokonaan sarjasta kuluvan kauden jälkeen.

Myös Power Stage -erikoiskokeiden pistejakoon uudistus

WRC:n komissio kokoontui Pariisissa, Ranskassa keskiviikkona ja teki päätöksen, jonka mukaan ensi vuonna käyttöön otetaan sama sääntö lähtöjärjestyksen osalta mikä oli käytössä edellisen kerran kaudella 2014. Perjantaina kuljettajat lähtevät erikoiskokeille vanhan systeemin mukaan eli MM-pisteykkönen avaa tietä muille. Lauantaina ja sunnuntaina sen sijaan lähtöjärjestys on käänteinen. Vuosina 2015-2016 näin on toimittu ainoastaan sunnuntain osalta.

Myös MM-rallien Power Stage -erikoiskokeiden pisteidenjako muuttuu. Aiemmin MM-rallien viimeisellä erikoiskokeella ylimääräisiä MM-pisteitä on jaettu kolmelle nopeimmalle kuljettajalle, mutta ensi vuonna lisäpisteitä saa viisi nopeinta kuljettajaa. Power Stage -erikoiskokeen nopein saa viisi pistettä, toiseksi nopein neljä jne.

Kauden aikana lopetushuhujen kohteena ollut WRC3-luokka jatkaa rallin MM-sarjassa myös ensi kaudella. Uutena luokkana mukaan tulee yksityiskuljettajille tarkoitettu FIA WRC Trophy.

Autosportin tietojen mukaan nämä sääntömuutokset tullaan vahvistamaan myöhemmin marraskuussa kansainvälisen autoliiton FIA:n maailmanneuvostossa.

Lue myös! Autosport: M-Sport haluaa Ogierin – ”Meillä on hänelle auto millä voittaa viides mestaruus” (4.11.2016)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Lähde: Autosport


Facebook kommentit