MOTORSPORT

Hansenit juhli Barcelonassa, Grönholmille pettymys – “Osuma seinään oli aika kova”

Rallicrossin MM-sarjan kauden avausosakilpailu ajettiin viime viikonloppuna Barcelonassa, Espanjassa. Kilpailusta tuli lopulta ruotsalaiskuljettajien show.

Ruotsalaiskuljettajat olivat juhlineet rallicrossin MM-osakilpailun voittoa Barcelonassa, Espanjassa ennen tämänvuotista kilpailua kuusi kertaa, kun kilpailuja oli ajettu seitsemän. Nyt nuo lukemat voidaan kirjoittaa uuteen muotoon, seitsemän ruotsalaisvoittoa kahdeksasta mahdollisesta, kun Kevin Hansen meni ja ajoi vuoden 2019 tapaan MM-sarjan kauden avausosakilpailussa voittoon.

– Tämä merkitsee minulle niin paljon, ensimmäinen oikea MM-osakilpailuvoittoni! Olen odottanut tätä hetkeä todella kauan, joten olen todella onnellinen. Olen tiennyt sen jo ennen kautta ajetuista testeistä lähtien, että minulla on alla loistava auto ja olen myös tehnyt paljon töitä ollakseni parempi. Nyt se tuottaa tulosta, Hansenin veljeksistä nuorempi hehkutti tuoreeltaan kilpailun jälkeen.

Ensimmäisellä oikealla MM-osakilpailuvoitollaan Kevin Hansen viittasi siihen, että hänen ensimmäinen ja ennen Barcelonaa ainoa MM-osakilpailuvoitto oli tullut Abu Dhabissa pari vuotta sitten tuomariston päätöksellä. Niclas Grönholm ehti tuolloin jo juhlia voittoa palkintopallilla, mutta aikarangaistus pudotti suomalaisen lopulta toiseksi ja Kevin Hansenin ykköseksi.

Barcelonassa toiseksi ajoi Kevinin isoveli Timmy Hansen, kun taas kolmannen sijan nappasi hallitseva maailmanmestari Johan Kristoffersson, joka ensimmäisen alkuerävaiheen hylkäyksestään huolimatta keräsi alkueristä lopulta kuudenneksi eniten pisteitä. Kristoffersson vei nimiinsä neljästä alkuerävaiheesta kolme, mutta ei semifinaalissa ja finaalissa pystynyt kukistamaan Peugeot-kaksikkoa, Hansenin veljeksiä.

– Johan oli todella iso haaste meille tänä viikonloppuna ja hän pisti meidät taistelemaan voitosta oikein tosissaan. Sain kuitenkin tilaisuuteni ja tiesin, että minun on käytettävä se. Voitto Johanista semifinaalissa oli ehdottomasti yksi voiton salaisuuksista, Kevin Hansen korosti.

Kilpailun luonne olisi varmasti ollut toisenlainen semifinaali- ja finaalivaiheessa, jos Kristoffersson ei olisi saanut hylkäystä ensimmäisestä alkuerästä, koska alkuerien kokonaisvoitto olisi tuonut kolminkertaiselle maailmanmestarille huomattavasti paremmat lähtöasetelmat kilpailun ratkaisuvaiheisiin. Jossittelu tunnetusti on turhaa, erityisesti lajissa nimeltään rallicross, mutta nähdyn perusteella Kristoffersson on edelleen suurin mestarisuosikki.

– Jos minulle olisi tarjottu palkintosijoitusta sen jälkeen, kun sain ensimmäisestä alkuerästä hylkäyksen, niin olisin ehdottomasti ottanut sen vastaan. Mutta se vauhti mitä täällä esitimme, tottakai olisimme toivoneet parempaa tulosta. En halunnut riskeerata liikaa semifinaalissa ja finaalissa, joten ajoin aggressiivisesti, mutta oikeudenmukaisesti. Ohi vain ei päässyt, Kristoffersson myönsi.

 

Johan Kristoffersson taisteli Audi-debyytissään lopulta kolmannelle sijalle (Kuva: @world / Red Bull Content Pool).

 

 

“Aika nopeasti muututtiin matkustajaksi”

Hansenit ja Peugeotit ovat viihtyneet Barcelonassa vuosien varrella erinomaisesti. Aivan kuten tänä vuonna, niin myös 2019 tuli kaksoisvoitto. Viime vuonna Barcelonassa ajettiin kaksi MM-osakilpailua ja niistä ensimmäisessä Timmy oli ykkönen ja Kevin kolmas. Timmylla on nyt peräti kuusi palkintosijoitusta Barcelonasta: 2019 ja 2020 voitto, 2016, 2020 ja 2021 toinen sija, sekä 2015 kolmas sija.

– Kun seisoin palkintopallilla, katsoin ensin vasemmalle puolelleni ja sitten oikealle ja ajattelin, “nämä kaveit ovat voittaneet yhteensä neljä maailmanmestaruutta ja juuri hetki sitten voitin heidät molemmat. Uskomaton tapa aloittaa uusi kausi. En johda MM-sarjaa ensimmäistä kertaa, mutta tänä vuonna suunnitelmani onkin pitää tuosta johdosta kiinni loppuun asti, Kevin Hansen uhkui kovaa itseluottamusta voittoisan kauden avauksen jälkeen.

Barcelonan finaalissa nähtiin peräti viisi eri automerkkiä. Peugeot vei siis kaksoisvoiton, Kristoffersson kilpaili nyt ensimmäistä kertaa Audilla ja parhaana GRX-SET-suomalaistiimin kuljettajana neljänneksi Hyundailla ajoi Krisztian Szabo, jolle sijoitus on uran paras MM-sarjassa tähän mennessä.

– Neljäs sija finaalissa on minun paras sijoitukseni MM-sarjassa tähän mennessä, joten siinä mielessä hyvä startti uuteen kauteen. Toivottavasti seuraavaksi pystyn ottamaan yhden askeleen korkeammalle ja palkintopallille. Itseluottamukseni auton suhteen on parantanut koko ajan, pääsen koko ajan paremmin rytmiin kiinni ja saimme säädettyä autoa paremmaksi koko viikonlopun ajan, Szabo kehui.

Seat-kuljettajista Timo Scheiderin tiedettiin pystyvän taistelemaan finaalipaikasta, mutta alkuerien kolmas sija oli kuitenkin pienoinen yllätys. Scheiderin menestyshaaveet kariutuivat kuitenkin semifinaalilähtöön, kun osuma Szabon kanssa avauskierroksella vei saksalaisen ohjastaman Seatin päin kaidetta ja sen seurauksena oikea eturengas irtosi. Edessä oli keskeytys.

Finaalissa nähtiin kuitenkin yksi Seat, kun Rene Munnich järjesti jättiyllätyksen selviytymällä ensimmäistä kertaa urallaan MM-osakilpailussa kuuden parhaan joukkoon. Munnich pyörittää Munnich Motorsport -tiimiä, jonka väreissä kolme Seat-kuljettajaa kilpailee tänä vuonna MM-sarjassa. Munnichin ja Scheiderin lisäksi Seatin ratissa nähdään MM-sarjan ainoa naiskuljettaja Mandie August. Scheider oli finaalissa viides ja Renault-kuljettaja Kevin Abbring kuudes.

Suomalaiskuljettajien taival päättyi semifinaalivaiheeseen. GRX-SET-tiimin Niclas Grönholm kilpaili Barcelonassa nyt jo seitsemättä kertaa urallaan, mutta kolmen neljännen sijan (2018-2020) jatkoksi ei vieläkään saatu inkoolaiselle ensimmäistä palkintosijoitusta tässä kilpailussa, vaan loppusijoitus oli kahdeksas. Grönholm kolaroi semifinaalilähdössä heti startin jälkeen toisessa mutkassa Abbringin kanssa ja ajautui päin kaidetta.

– Siinä tilanteessa aika nopeasti muututtiin matkustajaksi. Osuma seinään oli aika kova. Loukkasin törmäyksessä hieman jalkaani. Turvotusta on, mutta ei se vielä ainakaan pahemmaksi ole muuttunut, Grönholm kommentoi tärskyn jälkeen.

 

Niclas Grönholm ja Juha Rytkönen eivät selviytyneet Barcelonassa finaaliin (Kuva: @world / Red Bull Content Pool).

 

“Yksi tärkeä kokemus on kuitenkin nyt taskussa”

Grönholm kirjautti alkueristä neljänneksi korkeimmat pisteet, mutta kahden edellisen kauden MM-pistenelonen ei oikein missään vaiheessa viikonloppua päässyt vauhdin puolesta sille tasolle, mikä olisi riittänyt toden teolla haastamaan kärjessä paahtaneita ruotsalaiskuljettajia.

– Oletimme olevamme perjantaina korkeammalla, mutta emme löytäneet lisää vauhtia ja lisäksi tein pieniä ajovirheitä siellä täällä. Radan korkea lämpötila ei auttanut asiaa yhtään. Myös autoni uusi moottori oli jostain syystä ”tahmea” ja ajamiseni kanssa olisi ollut parannettavaa. Lauantaina paransimme sekunnilla ja automme oli hieman parempi, mutta se ei ollut riittävä askel eteenpäin, Grönholm taustoitti.

Sen lisäksi, että Grönholmin auto kärsi melkoisesti vaurioita kovassa osumassa kaiteeseen, niin myös taloudellisella puolella osuma oli suomalaistiimille merkittävä. MM-sarjan kauden toinen ja kolmas osakilpailu oli tarkoitus ajaa Saksassa, Nurburgringin radalla, heti seuraavana viikonloppuna, mutta nuo kilpailut siirtyivät Saksan tulvatilanteen takia loppukauteen.

– Hyvä, että Saksa siirtyi eteenpäin, sillä ei tuolla autolla siellä olisi kilpaa ajettu. Sen verran se on tuusan nuuskana ja vähän kaikki autosta on rikki. Meillä on onneksi pätevät kaverit rakentamaan auto uudelleen ajokuntoon, mutta hetki siinä menee, Grönholm korosti.

Mikko Ikosen johtaman Betomik Racing -tiimin Fordilla kilpaillut Juha Rytkönen kirjautti uransa ensimmäisestä ulkomailla ajetusta MM-osakilpailusta yhdeksännen sijan.

– Täytyy olla tyytyväinen, ettei tullut mitään isompia virheitä. Meillä oli vähän vauhdin puutetta. Yksi tärkeä kokemus on kuitenkin nyt taskussa. Vaikka vähän jäi hampaankoloon, fiilis on kuitenkin loppujen lopuksi positiivinen. Auto lähti viivalta todella hyvin ja myös suorilla pysyimme vauhdissa mukana. Kurveista kun lähdettiin ulos, eroa tuli vielä liikaa. Kalusto toimi kuitenkin hyvin ja tiimi teki mahtavasti töitä, Rytkönen kehui.

Alkueristä Rytkönen kirjautti yhdeksänneksi korkeimmat pisteet ja paras yksittäinen sijoitus tuli toisesta alkuerävaiheesta, missä suonenjokelainen oli seitsemäs.

– Kaikki oli pelissä. Jokainen kaveri painoi hurjasti töitä, ja teimme kaiken mitä oli tehtävissä. Kesken kisaviikonlopun ei voi kuitenkaan tiettyjä asioita muuttaa. Positiivista on, että tiedämme mitä täytyy kehittää. Tällä kertaa vauhtimme ei vain riittänyt. Kiva olisi ollut taistella kunnolla finaalipaikasta, mutta otetaan se sitten ensi kerralla, ensimmäisessä semifinaalilähdössä viidenneksi sijoittunut Rytkönen päätti.

MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Höljesissä, Ruotsissa 20.-22. elokuuta.

Barcelonan RX1-finaalin lopputulokset

1) Kevin Hansen (SWE) Peugeot 4.35,533
2) Timmy Hansen (SWE) Peugeot + 1,141
3) Johan Kristoffersson (SWE) Audi + 2,394
4) Krisztian Szabo (HUN) Hyundai + 3,499
5) Rene Munnich (GER) Seat + 7,259
6) Kevin Abbring (NED) Renault + 9,782

Nopein kierros: Kristoffersson (kierros 3/6) 43,536

MM-pistetilanteet 1/9 osakilpailun jälkeen

Kuljettajat

1) Kevin Hansen (SWE) 29
2) Timmy Hansen (SWE) 27
3) Johan Kristoffersson (SWE) 20
4) Krisztian Szabo (HUN) 20
5) Rene Munnich (GER) 16
6) Timo Scheider (GER) 15
7) Kevin Abbring (NED) 14
8) Niclas Grönholm 14
9) Juha Rytkönen 10
10) Enzo Ide (BEL) 9

———-

11) Tamas Karai (HUN) 9
12) Oliver Bennett (GBR) 8
13) Mandie August (GER) 4
14) Attila Mozer (HUN) 3
15) Patrick Guillerme (FRA) 2
16) Dan Öberg (SWE) 1

Tiimit

1) Hansen World RX Team (SWE) 56
2) GRX-SET World RX Team 34
3) KYB EKS JC (SWE) 29

Barcelonan tuloksia

Semifinaalit

Lähtö 1

1) Timmy Hansen (SWE) Peugeot 4.37,744
2) Krisztian Szabo (HUN) Hyundai + 2,729
3) Rene Munnich (GER) Seat + 6,235
4) Tamas Karai (HUN) Audi + 7,918
5) Juha Rytkönen Ford + 9,003
6) Timo Scheider (GER) Seat keskeytys

Nopein kierros: T.Hansen (kierros 2/6) 44,016

Lähtö 2

1) Kevin Hansen (SWE) Peugeot 4.39,275
2) Johan Kristoffersson (SWE) Audi + 0,691
3) Kevin Abbring (NED) Renault + 3,471
4) Oliver Bennett (GBR) Mini + 3 kierrosta
5) Enzo Ide (BEL) Audi + 3 kierrosta
6) Niclas Grönholm Hyundai keskeytys

Nopein kierros: Kristoffersson (kierros 3/6) 43,536

Alkuerien kokonaispisteet

1) Timmy Hansen (SWE) Peugeot 185
2) Kevin Hansen (SWE) Peugeot 163
3) Timo Scheider (GER) Seat 162
4) Niclas Grönholm Hyundai 158
5) Krisztian Szabo (HUN) Hyundai 153
6) Johan Kristoffersson (SWE) Audi 150
7) Rene Munnich (GER) Seat 144
8) Kevin Abbring (NED) Renault 143
9) Juha Rytkönen Ford 142
10) Enzo Ide (BEL) Audi 133
11) Tamas Karai (HUN) Audi 132
12) Oliver Bennett (GBR) Mini 131

———-

13) Mandie August (GER) Seat 130
14) Attila Mozer (HUN) Ford 125
15) Patrick Guillerme (FRA) Hyundai 114
16) Dan Öberg (SWE) Volkswagen 89

 

 

Lue myös! MM-sarjan kaikki pistetilanteet, tilastot ja suomalaishistoriaa

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet
YouTube-video: Rallicrossin MM-sarja

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com