MOTORSPORT

Joona palasi voittajaksi, Herraselta huikea nousu – “Tästä hyvä jatkaa Pohjanmaalle”

Rallin SM-sarjan kesäkauden avaus ajettiin viime viikonloppuna kaksipäiväisenä kilpailuna Turun seudulla. Länsirannikon Rallissa SM3-luokan suvereeni ykkönen oli luokan hallitseva Suomen mestari Lauri Joona.

Lauri Joona yhdessä kartanlukijansa Ari Koposen kanssa tosin ei vielä perjantain jälkeen SM3-luokan kärjessä paahtanut, kun Länsirannikon SM-ralli avattiin kolmella asfalttipätkällä. SM3-luokan hallitseva Suomen mestari saapui yötauolle sijalla neljä, eron ollessa kärkeen viisi sekuntia.

– Ensimmäinen pätkä oli vähän kangistelua, kun ei päästy testaamaan Portugalin jälkeen. Pikkuhiljaa päästiin rytmistä kiinni ja kaksi seuraavaa tuli jo paremmin. Huomenna on uusi päivä ja koitetaan vetää täysillä soralla, Joona kommentoi tiedotteessaan avauspäivän tapahtumia.

Kun karavaani sitten siirtyi lauantaina soralle, ei Joonaa pysäyttänyt enää mikään. Joona ajoi seitsemän peräkkäistä pohja-aikaa ja luokan johtopaikka vaihtui jo aamun toisella erikoiskokeella. Kun kilpailusta oli ajettu yhdeksän erikoiskoetta ja edessä oli viimeinen huoltotauko, Joonan johtomarginaali toisena olleeseen Roope Korhoseen nähden oli lähes puoli minuuttia.

Kahdelle viimeiselle erikoiskokeelle ei Joona enää pohja-aikaa ajanut, eikä sellaista edes tarvittu, vaan uran neljäs SM3-luokan voitto kirjattiin lopulta sastamalaisen nimiin 38,2 sekunnin voittomarginaalin turvin. Edellisen kerran Joona oli juhlinut luokkavoittoa SM-sarjassa viime vuonna Kouvolassa, jonka jälkeen kolme seuraavaa SM-rallia ennen nyt tullutta voittoa olivat tuoneet tulosrivin 6-7-3.

– Kyllä kauden avausvoitto hyvältä tuntuu! Päivä meni hyvin, lähdettiin neljänneltä sijalta ja ykköseksi päästiin aika reilulla marginaalilla. Ei siihen voi olla muuta kuin tyytyväinen. Kun talvikausi meni vähän mollivoittoisesti, nostaa tämä voitto meidän sijoitusta SM-pisteissä. Tästä on hyvä jatkaa Pohjanmaalle, SM-pisteissä kolmanneksi noussut Joona hehkutti kilpailun jälkeen.

Joonalle ja Koposelle toukokuu oli kiireinen, sillä kaksikko osallistui peräkkäisinä viikonloppuina Rengas Turku Ralliin, Portugalin MM-ralliin, sekä Länsirannikon SM-ralliin. Joonan takana nähtiin huikea taistelu kahdesta muusta palkintosijoituksesta. Maalissa sijoille 2.-4. sijoittuneet Korhonen, Toni Herranen, sekä Tuukka Hallia mahtuivat lopulta 1,2 sekunnin sisään!

Korhoselle toinen sija on uran paras sijoitus SM-sarjassa tähän mennessä, tammikuussa Rovaniemeltä tulleen kolmannen sijan jatkoksi. Myös SM-pisteissä Korhosen sijoitus on toinen.

– Tiesin, että saumat ovat kolmen joukkoon olemassa, kun vain renkaat toimivat ja tekniikan kanssa ei tule ongelmia. Johtopaikka perjantaina asfalttipätkien jälkeen pääsi silti yllättämään. (Lauantaina) Iltapäivän strategiaksi jäi taistelu toisesta sijasta, sillä Joonan vauhtiin ei nyt ollut asiaa. Erikoinen kisa missä kaikki toimi just eikä melkein. Siitä iso kiitos huolto-, sekä taustajoukoille, Korhonen iloitsi.

 

Tuukka Hallia johtaa rallin SM-sarjan SM3-luokkaa kolmen ajetun osakilpailun jälkeen (Kuva: RPF).

 

 

“Kehitystä on tapahtunut huomattavasti”

Ennen viimeistä erikoiskoetta kolmantena olleen Hallian, SM3-luokan pistejohtajan, sekä neljättä sijaa hallussaan pitäneen Herrasen välinen aikaero oli 1,1 sekuntia. Kun Herranen ajoi viimeisellä erikoiskokeella ensimmäisen pohja-aikansa SM3-luokassa, kukistaen Hallian 1,5 sekunnilla, pääsi jääliläinen juhlimaan ensimmäistä palkintosijoitustaan tässä luokassa.

– Siinä sai puristaa ihan kunnolla, kun pari kaveria oli ainoastaan muutaman sekunnin sisällä. Toki vähän harmittaa, että se kakkossija jäi niin pienestä kiinni, mutta hienoa, että päästiin vielä nousemaan kolmanneksi. Kehitystä on tapahtunut huomattavasti kouvolan kisasta, eteenpäin on menty. Nyt on paljon helpompi lähteä Pohjanmaalle, kun ei tarvitse stressata ja ottaa paineita. Nähdään, että vauhti ainakin riittää luokan kärkisijoille, Herranen korosti.

Tulokaskauttaan SM-sarjassa ajava Hallia jäi ensimmäistä kertaa tällä kaudella palkintosijojen ulkopuolelle, mutta säilytti silti pistejohtonsa, joka kolmen osakilpailun jälkeen on nyt 14 pistettä.

– Tämä ralli oli vaativa ja raskas ja SM3-luokkamme on erittäin kovatasoinen, joten tyytyväinen täytyy olla, vaikka “podium” sijoitus jäikin tällä kerralla 0,4 sekunnin päähän. Säilytimme joka tapauksessa kärkipaikan luokkamme kokonaiskilpailussa, Hallia totesi.

Kuten kilpailun alla uutisoimme, niin Henri Hokkalan oli tarkoitus kilpailla Länsirannikon SM-rallissa Fordilla, mutta toisin kuitenkin kävi. Hokkala starttasi kilpailuun sittenkin Peugeotilla.

– Kovista panostuksista ja ennakkovalmisteluista huolimatta “Pösö” kaivettiin tallin perältä viime hetkillä ja ehostettiin kisakuntoon. Perjantai-ilta asvaltilla oli positiivinen yllätys, kun Peugeotilla pystyi kerrankin ajamaan riskittömästi kärkivauhtia. Lauantai-aamuna palattiin normaaliin, eli sorapätkille ja voimasuhteet kääntyivätkin päälaelleen. Oli laitettava kaikki peliin, Hokkala kommentoi.

Hokkalalle värikäs kilpailu toi lopulta viidennen sijan.

– EK5:lla auton peräpäässä tapahtui jotain ja EK6:lla auto meni kylki edellä mutkasta toiseen, kunnes tie ei enää riittänyt ja roikku päättyi spinnaukseen, jossa hävittiin aikaa ja sijoituksia. Loppupäivä kurvailtiinkin maaliin viidennellä sijalla, eikä vauhti riittänyt tänään pohja-aika pisteisiin. Kaiken kukkuraksi päivän päättävä asvalttierikoiskoe peruttiin ja meidän rengasetu päivän ainoaan mahdolliseen pohja-aikaan suli, Hokkala harmitteli.

Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Seinäjoella 18.-19. kesäkuuta.

Länsirannikon SM-ralli 2021 ja SM3-luokan lopputulokset

1) Lauri Joona-Ari Koponen (Ford) 52.30,2
2) Roope Korhonen-Anssi Viinikka (Peugeot) + 38,2
3) Toni Herranen-Sebastian Virtanen (Ford) + 39,0
4) Tuukka Hallia-Antti Haapala (Ford) + 39,4
5) Henri Hokkala-Kimmo Pahkala (Peugeot) + 1.12,9
6) Kristian Nieminen-Valtteri Nieminen (Ford) + 1.18,4
7) Benjamin Korhola-Pekka Kelander (Ford) + 1.49,7
8) Joonas Huovinen-Antti Hyttinen (Peugeot) + 1.59,4

Joonan keskinopeus: 113,9 km/h
Pohja-ajat: Joona 7, Herranen 1, Hokkala 1, Korhonen 1, Nieminen 1, Patajoki 1

SM3-luokan SM-pisteet 3/6 osakilpailua

1) Tuukka Hallia (MäntsMK) 64
2) Roope Korhonen (LMM) 50
3) Lauri Joona (SAU) 49
4) Henri Hokkala (AL/AKU-Jkl) 45
5) Toni Herranen (KR-Team Ry) 34
6) Sami Pajari (HeiUA) 25
7) Benjamin Korhola (VihUA) 23
8) Kim Forsgren (MäntsMK) 19
9) Kristian Nieminen (ToivAUK) 15
10) Tommi Heino (HuiUA) 13

Printsport Junior Cup

1) Lauri Joona 58
2) Roope Korhonen 48
3) Henri Hokkala 45
4) Toni Herranen 32
5) Benjamin Korhola 20
6) Kristian Nieminen 16
7) Kim Forsgren 16
8) Tommi Heino 11
9) Joonas Huovinen 6
10) Niko Patajoki 1

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet, tiimin Facebook-sivu

 

Heikkilä tuplasi voittojen määrän komealla esityksellä – “Meni paremmin kuin ajateltiin”

Kinnunen voitti huikean taistelun jälkeen – “En muista näin tasaista kamppailua”

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com