Kalle Rovanperältä kovin noteeraus Power Stagella lähes neljään vuoteen

7.9.2020 / 18:44
Kalle Rovanperä ajoi Viron MM-rallissa viidenneksi (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Aivan kuten Ruotsin MM-rallissa helmikuussa, niin myös Viron MM-rallissa kilpailun päättäneen Power Stage -erikoiskokeen kuningas oli Toyotan Kalle Rovanperä.

Kalle Rovanperä, 20, ajoi helmikuussa Ruotsin MM-rallissa 3,7 sekunnin pohja-ajan kilpailun päättäneellä Power Stage -erikoiskokeella ja sen myötä puuppolalaisesta tuli rallin MM-sarjan historian nuorin Power Stage -erikoiskokeen voittanut kuljettaja. Viron MM-rallissa sunnuntaina Rovanperä oli vieläkin hurjemmassa iskussa, kun Toyota-kuljettaja meni ja kellotti pohja-ajan huikealla 5,1 sekunnin erolla toiseksi nopeimpaan, Elfyn Evansiin, nähden.

– Power Stage meni varsin hyvin. Hyökkäsin, mutta silti ajo kulki puhtaasti, joten olen tyytyväinen, Power Stage -erikoiskokeen voiton rallin MM-sarjan historian 11. suurimmalla erolla ajanut Rovanperä kommentoi tallinsa tiedotteessa.

Rovanperästä tuli nyt rallin MM-sarjan historian 12. kuljettaja, joka on pystynyt voittamaan Power Stage -erikoiskokeen vähintään kahdesti. Suomalaiskuljettajista siihen ovat aiemmin pystyneet toiseksi eniten Power Stage -voittoja kautta aikojen saalistanut Jari-Matti Latvala (15), Mikko Hirvonen (5), sekä Esapekka Lappi (4). Edellisen kerran Power Stage -erikoiskoe oli voitettu yli viiden sekunnin marginaalilla tammikuussa 2017, Monte Carlon MM-rallissa.

– Kallen vauhti oli erityisen vaikuttavaa, hän on kuitenkin niin nuori kuljettaja. Hän tuntuu löytävän parhaan suorituksensa silloin, kun paine on kovimmillaan, kuten tänään Power Stagella. Voimme vain pohtia mitä olisi tapahtunut ilman sitä rengasrikkoa lauantaina, koska olen varma, että ilman sitä hän olisi yltänyt paljon parempaan tulokseen, Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen korosti.

Rovanperä nousi lauantai-aamuna ajetulla Viron MM-rallin ensimmäisellä metsäerikoiskokeella kilpailun kärkeen, mutta kärsi heti seuraavalla erikoiskokeella rengasrikon. Lauantai-iltana Rovanperä sai lisäksi minuutin suuruisen aikarangaistuksen, joten noin puolentoista minuutin tasoitus nopeatempoisessa sorarallissa on ilman muuta liikaa kiinniotettavaksi. Sunnuntain erikoiskokeilla Rovanperä oli koko porukan nopein, lyöden muun muassa tallikaverinsa Sebastien Ogierin reilulla 14 sekunnilla. Lopputuloksissa Rovanperän sijoitus oli viides.

Power Stage -erikoiskoe, eli erikoiskoe missä nopeimmat kuljettajat palkitaan bonus-MM-pisteillä, tuli mukaan rallin MM-sarjaan vuonna 2011. Ensimmäiset kuusi kautta pisteitä jaettiin kolmelle nopeimmalle ja vuodesta 2017 eteenpäin viidelle nopeimmalle. Jos on Ogier voittanut urallaan Power Stage -erikoiskokeita enemmän kuin tilaston kaksi seuraavaa kuljettajaa yhteensä, niin myös suurimpien voittomarginaalien tilastossa ranskalaismestari on parhaiten edustettuna.

Tosin kyseisen tilaston kaksi kärkipaikkaa menee Thierry Neuvillelle ja Hayden Paddonille. Ennen Rovanperän Viron suoritusta edellinen kuljettaja, joka pystyi Power Stage -erikoiskokeelle yli viiden sekunnin pohja-aikaan, oli Neuville, jonka vuoden 2017 Monte Carlon MM-rallin voittomarginaali “powerilla” oli peräti 30,1 sekuntia! Neuville oli joutunut keskeyttämään kilpailun lauantaina, mutta belgialainen palasi Ralli 2 -säännön turvin mukaan sunnuntaina.

Neuville starttasi Power Stage -erikoiskokeelle ensimmäisenä ja kun lumisade sakeni tehden takaatuleville olosuhteet äärimmäisen vaikeiksi, painui ero toiseksi nopeimpaan kuljettajaan nähden yli puolen minuutin. Hayden Paddonin 11,2 sekunnin voittomarginaali vuoden 2016 Argentiinan MM-rallin Power Stagella puolestaan nosti uusiseelantilaisen uran ensimmäiseen ja toistaiseksi ainoaan MM-osakilpailuvoittoon.

Paddon johti kilpailua ennen viimeistä erikoiskoetta 2,6 sekunnin erolla Ogieriin nähden. Paddon hyökkäsi Power Stagella “asenteella kaikki tai ei mitään”, pistäen kaiken osaamisensa peliin, kun taas Ogier MM-pistejohtajana pyrki minimoimaan riskit ja tuomaan autonsa vain ehjänä maaliin. Toki mukana oli muitakin kuljettajia ja monelle heistä Power Stagen voittaminen olisi ollut ihan realismiakin, joten siinä valossa Paddonin suoritus oli huikea.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Turkissa 18.-20. syyskuuta. Kuljettajien MM-pisteissä Rovanperä on neljän ajetun osakilpailun jälkeen neljäntenä.

Suurimmat voittomarginaalit Power Stagella 2011-2020

Thierry Neuville (Monte Carlo 2017) 30,1
Hayden Paddon (Argentiina 2016) 11,2
Sebastien Ogier (Argentiina 2014) 10,5
Sebastien Ogier (Kreikka 2013) 9,9
Sebastien Ogier (Argentiina 2015) 9,9
Sebastien Ogier (Ranska 2014) 9,5
Sebastien Ogier (Korsika 2015) 8,6
Sebastien Ogier (Meksiko 2013) 5,9
Sebastien Ogier (Meksiko 2015) 5,6
Sebastien Ogier (Meksiko 2016) 5,4
Kalle Rovanperä (Viro 2020) 5,1

Vähintään kahdesti Power Stagen voittaneet kuljettajat

Sebastien Ogier (FRA) 39
Jari-Matti Latvala 15
Thierry Neuville (BEL) 14
Ott Tänak (EST) 13
Sebastien Loeb (FRA) 7
Kris Meeke (GBR) 6
Mikko Hirvonen 5
Esapekka Lappi 4
Petter Solberg (NOR) 4
Dani Sordo (ESP) 4
Andreas Mikkelsen (NOR) 3
Kalle Rovanperä 2

Lue myös!

Huttuselle iloisia uutisia Suomesta kesken rallin (7.9.2020)
Tänak hyppäsi toden teolla mukaan mestaruustaisteluun (7.9.2020)

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Rovanperän ja Mäkisen kommentit: Tiedote


Facebook kommentit