MOTORSPORT

Lindholm johdatti suomalaiset harvinaiseen kolmoisvoittoon – “Hyvä rytmi koko ajan”

Suomalaiskuljettajat ovat yltäneet Jyväskylän MM-rallissa 2000-luvulla vain kaksi kertaa kolmoisvoittoon MM-sarjan virallisissa kilpailuluokissa. Näistä toinen nähtiin tämänvuotisessa kilpailussa viime viikonloppuna.

Rallin MM-sarjan kauden kymmenes osakilpailu ajettiin viime viikonloppuna Jyväskylässä. WRC3-luokasta ennakoitiin tulevan rallin SM-sarjan kauden “bonuskilpailu” ja sellainen lopulta saatiinkin, vaikka vielä päätöspäivänä kaksi sinivalkoista rattitaituriamme kokikin keskeytyksen aivan sieltä terävimmistä kärjestä. Voittoon ajoi GRX-tiimin Emil Lindholm, 25, joka johti luokkaa ensimmäisestä erikoiskokeesta aina viimeiseen ja maaliin asti.

– Hieno viikonloppu meiltä, hyvä rytmi päällä koko ajan. Lauantai-aamun jälkeen ei tarvinnut ottaa suurempia riskejä, TGS Worldwide -tiimin Skoda Fabia Rally2 Evo -autolla kilpaillut Lindholm kommentoi tiedotteessaan.

Heinäkuussa ajetussa Viron MM-rallissa ulosajon myötä keskeytyksen kokeneet Lindholm ja kartanlukija Reeta Hämäläinen voittivat rallin SM-sarjassa SM1-luokan kauden kahdessa viimeisessä osakilpailussa ja niiden myötä Lindholm nousi urallaan ensimmäistä kertaa Suomen mestariksi, kun taas vajaan kauden kilpaillut Hämäläinen nappasi kartanlukijoiden SM-hopeaa. Viime vuosina Lindholmin osalta loppukausi ei juurikaan ilon aiheita ole tarjonnut, mutta nyt kävi toisin.

– Nyt onnistuimme ja saavutimme kahden viikon aikana kaksi tärkeää välitavoitettamme. Näistä tunnelmista on hyvä jatkaa eteenpäin, Lindholm iloitsi.

Kun samalle tuloslistalle laitettiin sekä WRC2-, että WRC3-luokan kuljettajat, huomasi Lindholm olevansa näissä tuloksissa perjantain jälkeen toisena, vain 7,4 sekunnin päässä WRC2-luokkaa johtanutta Teemu Sunista perässä. Lauantaina Lindholm putosi kolmanneksi ja ero Suniseen oli kasvanut jo yli puoleen minuuttiin, mutta espoolainen kertoi kilpailun jälkeen, että lauantaina heidän kilpailustrategiansa muuttui ja kaikki fokus suuntautui oman luokan voittamiseen.

– Toki olisi ollut kiva ajaa kisaa Sunisen ja (Mads) Östbergin kanssa, mutta kun lauantai-iltapäivästä sain ajettua WRC3-luokassa eroa muihin ja tiet olivat sen verran huonokuntoisia, niin koin riskin liian isoksi ajaa WRC3-voiton kustannuksella kokonaissijoituksesta. WRC3-luokan ykköstila oli meille isompi juttu, mutta toivotaan, että ensi vuonna pääsemme kilpailemaan WRC2-luokan voitoista, Lindholm korosti.

WRC3-luokassa Lindholmin johtomarginaali ennen sunnuntaita oli reilun minuutin verran, joten selvää oli, että ilman auton tekniikkamurheita tai kuljettajan ajovirhettä takaa ei kukaan enää viimeisenä päivänä tulisi.

– Sunnuntaina ei ollut enää minkäänlaista kilvanajoa. Keskittyä toki piti, sillä päivän erikoiskokeet olivat toisellakin ajokerralla yllättävän liukkaita. Emme ottaneet mitään riskejä, koska ei olisi ollut kuin hävittävää. Tulos oli meille ekstrapisteitä tärkeämpi, kilpailun päättäneellä Power Stage -erikoiskokeella kolmanneksi nopeimman ajan ajanut Lindholm muistutti.

 

Emil Lindholm ajoi WRC3-luokassa 11 pätkäpohjaa, 19 erikoiskokeen kilpailussa (Kuva: Taneli Niinimäki).

 

 

“Ennen kisaa asetetut tavoitteet saavutettiin”

voitto nosti Lindholmin WRC3-luokan pisteissä kolmanneksi. Lindholm on jo sääntöjen mukaiset seitsemän MM-rallia tänä vuonna ajanut, kun taas pistetaulukossa takana olevista kuljettaista muun muassa Nicolas Ciaminilla ja Pepe Lopezilla on vielä mahdollisuus kasvattaa pistesaldoaan loppukauden kahdessa viimeisessä osakilpailussa. Mitaliin on siis vielä mahdollisuus olemassa, mutta Lindholmin omissa käsissä tuo mahdollisuus ei enää ole.

– Tässä saadaan jännittää nouseeko joku loppukauden aikana takaa ohi. Mutta hyvä ja opettavainen kausi tähän mennessä. Suomen mestaruus ja luokkavoitto Suomen MM-rallissa lämmittävät. Iso kiitos kaikille tukijoilleni, yhteistyökumppaneilleni, sekä myötäeläjille, kuten myös TGS Wordwide -tiimille hienosta, nopeasta ja luotettavasta autosta, Lindholm hehkutti.

Lindholm kilpaili Jyväskylän MM-rallissa urallaan nyt neljännen kerran. Ensimmäisen kerran Lindholm nähtiin Keski-Suomen legendaarisessa sorasirkuksessa vuonna 2017 ja myös silloin luokka oli WRC3, mutta neljä vuotta sitten kyseisessä luokassa kilpailtiin etuvetoisilla autoilla. Vuosina 2018 ja 2019 Lindholm kilpaili Jyväskylässä nelivetoisella autolla, ensin Skodalla ja vuotta myöhemmin Volkswagenilla, mutta ilman suurempaa menestystä.

Neljäs kerta lopulta toden sanoi ja lisäksi Lindholm kirjautti yleiskilpailusta yhden MM-pisteen, sijoituttuaan kymmenenneksi, mikä on Lindholmille uran paras MM-rallin yleiskilpailusijoitus tähän mennessä. Emilin isä Sebastian Lindholm osallistui kuljettajaurallaan Jyväskylän MM-ralliin peräti 23 kertaa ja parhaaksi yleiskilpailun sijoitukseksi “Bastille” kirjattiin vuoden 1997 neljäs sija Ford Escort WRC -autolla.

Tämänvuotisessa Jyväskylän MM-rallissa WRC3-luokassa toiseksi sijoittuneelle Mikko Heikkilälle, 29, kyseessä sen sijaan oli vasta uran ensimmäinen Jyväskylä. Heikkilä on tehnyt tänä vuonna hienoa työtä MM-sarjassa, sillä uran kolme ensimmäistä MM-rallia ovat jokainen tuoneet nurmijärveläiselle palkintosijoituksen. Rovaniemellä ja Virossa sijoitus WRC3-luokassa oli kolmas ja nyt Jyväskylästä tuloksena yhdessä kartanlukija Topi Luhtisen kanssa oli siis toinen sija.

– Hyvä kisa meiltä, ennen kisaa asetetut tavoitteet saavutettiin. Yksi rengasrikko kärsittiin, mutta ajettiin muutama hyvä pätkäaika, saavutettiin tavoitesijoitus ja nostettiin Virosta vauhtia. Kehittymistä on vielä, mutta suunta on oikea. Ajettiin varovaisesti viimeiset kaksi erikoiskoetta. Tiet olivat jo vähän rajussa kunnossa, mutta mitään draamaa ei sunnuntaina ollut, Lindholmin tavoin myös TGS Worldwiden Skodalla kilpaillut Heikkilä kertasi.

 

Mikko Heikkilä vauhdissa Jyväskylän MM-rallin erikoiskokeella syysillan pimeydessä (Kuva: Skoda Motorsport).

 

Näin komeasti lennätti Lauri Joona Skodaansa sastamalaisen nelivetodebyytissä (Kuva: Skoda Motorsport).

 

 

“Ihan mahtava oli vetää kunnon nelivetotykillä”

Jos oli kärkikaksikko täysin sama ja samassa järjestyksessä kuin rallin SM-sarjassa SM1-luokan loppupisteiden kärkikaksikko, niin kolmannen sijan nappasikin sitten kilpailun suuryllättäjä, SM3-etuvetoluokan kaksi viimeisintä Suomen mestaruutta voittanut Lauri Joona, 24. Joona kilpaili nyt ensimmäistä kertaa nelivetoisella autolla, kun alla oli Printsport Racingin Skoda Fabia R5. Debyyttikilpailu toi sastamalaiselle heti palkintosijoituksen ja vielä MM-rallista.

– Meni kyllä paremmin kuin oletettiin. Ihan mahtava oli vetää kunnon nelivetotykillä. Päästiin loppuvaiheessa hyvin vauhtiin ja saatiin hyvä ajorytmi. Alun varovaisuuden jälkeen saatiin jo hyviä erikoiskoeaikojakin, Joona kertasi.

Joona yhdessä kartanlukijansa Mikael Korhosen kanssa starttasivat päätöspäivään WRC3-luokan viidenneltä sijalta, joka sekin olisi ollut debyyttikilpailusta erinomainen saavutus. Sunnuntain toisella erikoiskokeella Ruuhimäessä sitten kuitenkin sattui ja tapahtui oikein kunnolla, kun sijoilla kolme ja neljä olleet Eerik Pietarinen, sekä Teemu Asunmaa joutuivat keskeyttämään ja Joona nousi sensaatiomaisesti kolmanneksi, jonka sijoituksen hän myös säilytti loppuun asti.

– Todella hyvä fiilis! Ei kyllä löydy mitään negatiivista tästä kisasta, kaikki toimi ja nautittiin joka sekunti täysillä. Ja saatiin roppakaupalla oppia “nelikon” käsittelyssä. Iso kiitos Printsportille ja kaikille kumppaneille, jotka mahdollistivat tämän kisan. Tosi hienoa, kun on paljon porukkaa reitin varrella. Se tuo kyllä ihan omanlaista fiilistä. Päijälä oli kyllä parhain pätkä, nautittiin sen hienoista hyppyreistä, Joona muisteli.

Pietarinen taisteli ennen keskeytystään vielä luokan kakkossijasta, kun eroa Heikkilään oli 7,8 sekuntia ennen kolmea viimeistä erikoiskoetta. Ruuhimäen ensimmäinen ajokerta toi kuitenkin Pietariselle ison pettymyksen.

– Pyörä taittui alle, kun iskarin alapää hajosi. Osalla pätkistä vauhti oli hyvää. Patajoki oli meille paras siihen asti, kunnes rengas hajosi. Jouduimme tulemaan vanteella loppuun asti. Se ja EK5:llä sattunut rengasrikko harmittavat, mutta muutoin ajoimme ehjän kisan. Testiä olimme ajaneet riittävästi. Emilin vauhti oli alussa kovempaa ja me pystyimme yhteen pohja-aikaan siinä taistelussa. Oma ajoni parani lauantain aikana, joten siihen voi olla tyytyväinen, tuusulalainen arvioi.

Edellisen kerran Jyväskylän MM-rallissa nähtiin kolmoisvoitto suomalaiskuljettajien toimesta MM-sarjan virallisessa luokassa 13 vuotta sitten, kun vuonna 2008 Juho Hänninen, Jussi Välimäki ja Jari Ketomaa kirjauttivat tuotantoautojen (PWRC) ryhmästä kolme ensimmäistä sijaa. Suomalaiskuljettajat ovat napanneet Jyväskylästä kolmoisvoittoja vuosina 1973-2021 yhteensä 15 kappaletta, joista lähes puolet, seitsemän, yleiskilpailusta vuosilta 1973-1984.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Espanjassa 14.-17. lokakuuta.

Secto Rally Finland 2021 ja WRC3-luokan lopputulokset

1) Emil LindholmReeta Hämäläinen (Skoda) 2.30.06,5
2) Mikko HeikkiläTopi Luhtinen (Skoda) + 1.01,3
3) Lauri JoonaMikael Korhonen (Skoda) + 4.56,5
4) Pepe Lopez-Borja Odriozola ESP/ESP (Skoda) + 5.40,6
5) Riku TahkoMarkus Soininen (Hyundai) + 7.40,9
6) Egon Kaur-Silver Simm EST/EST (Volkswagen) + 11.37,1
7) Raul Jeets-Andrus Toom EST/EST (Skoda) + 14.00,1
8) Martin Vlcek-Karolina Jugasova CZE/CZE (Hyundai) + 21.31,0
9) Jari HuuhkaJarno Metso (Skoda) + 24.44,8
10) Paulo Nobre-Gabriel Morales BRA/BRA (Skoda) + 30.07,3

Lindholmin keskinopeus: 114,8 km/h
Pohja-ajat: Lindholm 11, Kaur 4, Heikkilä 3, Pietarinen 3

WRC3-luokan pistetilanne 10/12 osakilpailun jälkeen

1) Yohan Rossel (FRA) 127
2) Kajetan Kajetanowicz (POL) 112
3) Emil Lindholm 73
4) Nicolas Ciamin (FRA) 57
5) Pepe Lopez (ESP) 52
6) Mikko Heikkilä 50
7) Chris Ingram (GBR) 49
8) Egon Kaur (EST) 45
9) Fabrizio Zaldivar (PAR) 43
10) Onkar Rai (KEN) 30

———-

11) Teemu Asunmaa 28
19) Lauri Joona 17
26) Eerik Pietarinen 13
32) Riku Tahko 10
42) Pekka Keski-Korsu 6
47) Tuomas Skantz 4
52) Jari Huuhka 2

Suomalaisten kolmoisvoitot Jyväskylän MM-rallissa

1973 – Yleiskilpailu, sijat 1.-7.
1974 – Yleiskilpailu
1975 – Yleiskilpailu
1976 – Yleiskilpailu, sijat 1.-9.
1978 – Yleiskilpailu
1981 – Yleiskilpailu, viitoisvoitto
1984 – Yleiskilpailu
1984 – Nordic Cup
1986 – Yleiskilpailu
1994 – Tuotantoautot, sijat 1.-8. (PWRC)
1996 – Yleiskilpailu, neloisvoitto
1997 – Yleiskilpailu, neloisvoitto
1997 – Tuotantoautot (PWRC)
2008 – Tuotantoautot (PWRC)
2021 – WRC3-luokka

Tilastoon on huomioitu vain MM-sarjan viralliset luokat

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet
YouTube-video: Rallin MM-sarja

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com