MOTORSPORT

Tiilikka uran ensimmäisessä SM-rallissa heti voittoon – “En ehkä ihan odottanut”

Rallin SM-sarjan kauden viidenteen osakilpailuun Seinäjoella viime viikonloppuna SM4-luokan suurimpana voittajasuosikkina startannut Jesse Turunen joutui taipumaan ensimmäistä SM-ralliaan ajaneen Jari-Matti Tiilikan käsittelyssä. Rallisprintin viime vuoden Suomen mestari oli luokassa lopulta ylivoimainen.

Perjantaina ajetulla lyhyellä avauserikoiskokeella SM4-luokassa oli tasaista, kun kärkikuusikko mahtui 1,7 sekunnin sisään. Jari-Matti Tiilikka avasi 0,9 sekuntia nopeammin kuin Jesse Turunen. Toisella erikoiskokeella Tiilikka ja Turunen ajoivat täsmälleen saman ajan, mutta perjantain viimeisellä erikoiskokeella Tiilikka repäisi peräti 12,3 sekuntia eroa Turuseen nähden ja näin yötauolle saavuttiin Tiilikan johtaessa luokkaa 13,2 sekunnin turvin ennen Turusta.

Lauantaina Tiilikka jatkoi siitä mihin perjantaina jäi, kolme ensimmäistä erikoiskoetta toivat kolme ylivoimaista pohja-aikaa ja kuuden erikoiskokeen jälkeen johtomarginaali oli jo lähes puoli minuuttia. Tiilikka ajoi lauantain kuudelle erikoiskokeelle viisi pohja-aikaa ja maalissa voittomarginaali oli lopulta 27,5 sekuntia. Turunen oli toinen ja Jari Suontausta ajoi kolmanneksi, reilut kaksi ja puoli minuuttia voittajalle hävinneenä.

Viime vuonna Tiilikka juhli rallisprintin SM-sarjassa kaksivetoisten autojen Suomen mestaruutta. Laihialla ajetun viimeisen osakilpailun jälkeen Tiilikka pohti tulevaisuuttaan ja myönsi, että ralli kiinnostaisi.

– Toisaalta tekisi mieli taas panostaa enemmän ralliin, mutta saa nyt nähdä. Mitään päätöksiä ensi kaudesta ei ole vielä tehty, Tiilikka sanoi.

Aiemmin rallin puolella lähinnä F-Rallisarjaa ajanut Tiilikka on ollut tuttu näky enemmän rallisprintien puolella ja rallin SM-sarjassa hän esiintyi nyt ensimmäistä kertaa ja heti voitokkaasti.

– Kyllä viikonloppu oli hyvä. Auton kanssa ei ollut mitään ongelmia, sai vaan keskittyä ajamiseen. En ehkä ihan odottanut, että pystyn voittamaan, mutta sieltä se kuitenkin tuli, Tiilikka hymyili kilpaa seinäjokisen auringon kanssa Pohjanmaa Rallin maalissa.

Tulevaisuuden ja rallien suhteen Tiilikka ei osannut vielä sanoa mitään tuoreeltaan komean voiton jälkeen.

– Kyllähän se (ralli) tietysti aina polttelee, mutta rahastahan se on kiinni. Katsotaan nyt, vieläkö ajetaan tänä vuonna joku ralli, Tiilikka päätti.

 

Jesse Turunen nousi Seinäjoen kakkossijan myötä tiukasti mukaan SM4-luokan mestaruustaisteluun (Kuva: RPF).

 

“Alkuasukkaat menivät maisemaan”

Jesse Turunen avasi SM-sarjan kuluvan kauden osalta helmikuussa Kouvolassa, mistä tuli SM4-luokan voitto. Turunen jatkoi voittoisia otteita myös Joensuun SM-rallissa maaliskuussa, mutta kesäkauden avaus Riihimäellä kolme viikkoa ennen Pohjanmaa Rallia toi ison pettymyksen keskeytyksen myötä. Riihimäen tapahtumien seurauksena edessä oli iso määrä tunteja kotitallissa, mutta ennen Pohjanmaa Rallia uutiset Itä-Suomen suunnalta lupasivat hyvää.

– Olihan se hieno hetki, kun saatiin dynolta teholukemat uudesta “padasta” käsiin. Vakiokone oli tehokkaampi kuin Riihimäellä tuhoutunut kaikilla herkuilla oleva virikone, Turunen paljasti.

Jo ennakkoon Turunen nosti Tiilikan nimen esiin, kun joensuulainen pohti pahimpia kilpakumppaneitaan tulevassa kilpailussa ja kun yhdeksän erikoiskoetta oli urakoitu, niin voi sanoa Turusen tieneen mistä puhui. Siinä missä Tiilikalla oli hyvää tuntemusta pohjanmaalaisista teistä, rajoittui Turusen tietämys näistä teistä vuoteen 2012 ja kahteen ajettuun erikoiskokeeseen.

– Turha stressata liikaa. Keskitytään tällä kertaa siihen miten edellisessä kohtaamisessa Tiilikka pisti minua päihin Leppävirran sprintissä. Hieman jäi hampaankoloon. Nyt olisi sitten revanssin paikka ja voitolla saataisiin tilejä tasattua, Turunen suunnitteli.

Revanssi Tiilikasta jäi siis saamatta, mutta SM4-luokan mestaruustaistelun osalta Turuselle Seinäjoen keikka oli onnistunut, kun pisteissä edellä olevat Jani Seppälä ja Sami Korvola jäivät tuloksissa taakse. Seppälä ajoi neljänneksi, kun taas Korvola jäi keskeytyksen myötä kokonaan ilman pisteitä. Perjantaina Turusen Hondassa oli ongelmia vaihdelaatikon kanssa, mutta sen taakse Turunen ei halunnut mennä, vaan myönsi rehdisti Tiilikan olleen ajamalla nopeampi.

– Vaikka meillä oli tekniikkamurheita heti alkuun, niin sen taakse en asetu. Vauhtia ei vain ollut tarpeeksi näille teille. “Alkuasukkaat” menivät maisemaan, eikä tämän parempaan nyt pystytty, Turunen harmitteli.

Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Laitilassa elokuun viimeisenä lauantaina. Sitä ennen Turunen kuitenkin osallistuu elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Suomen MM-rallin yhteydessä ajettavaan Vetomies-kilpailuun.

Seinäjoen SM-rallin SM4-luokan lopputulokset

1) Jari-Matti Tiilikka (Honda) 1.01.01,8
2) Jesse Turunen (Honda) + 27,5
3) Jari Suontausta (Citroen) + 2.39,8
4) Jani Seppälä (Honda) + 3.08,3
5) Mikael Kettunen (Honda) + 3.15,3

SM4-luokan pistetilanne 5/7 osakilpailua

1) Jani Seppälä (RoiUA) 85
2) Sami Korvola (EPUA) 77
3) Jesse Turunen (K-KUA) 68
4) Jani Lahtinen (K-KUA) 45
5) Jari-Matti Tiilikka (EPUA) 25

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com