Trogenilla onnistunut rallidebyytti – “Ollaan naurettu, välillä kesken pätkänkin”

20.1.2019 / 09:45
Sami-Matti Trogen ja Mikko Lagerström (Kuva: Sami-Matti Trogenin tiedotus).

[ A- ] / [ A+ ]

Sami-Matti Trogen debytoi lauantaina rallissa, kun lohjalainen osallistui Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan kauden 2019 avausosakilpailuun Iisalmessa.

Sami-Matti Trogen, 16, starttasi kilpailuun kartturinsa Mikko Lagerströmin kanssa tavoitteenaan ajaa maaliin ja kerätä kokemusta. Iisalmessa lauantai valkeni puolipilvisenä, kipakan pakkasen näykkiessä poskipäitä. Aamupuuron jälkeen kuski ja kartturi hioivat vielä viimeiset taktiikat kuntoon. Sitten olikin jo aika ajaa lähtökorokkeelle ja startata kohti uran ensimmäistä erikoiskoetta.

– Vähän erilainen fiilis kuin aiemmin on kisa-aamuina ollut, odottava ja pientä positiivista jännitystä kyllä on. Saa nähdä millaista tietä siellä on tarjolla, Trogen kuvaili aamun tunnelmiaan.

Ensimmäinen erikoiskoe oli maltillinen lyhyt rykäisy, pituutta 5,3 kilometriä. Trogen ajoi sen järki päässä yhtään riskiä ottamatta ja eroa pohja-aikaan kertyi 4,4 sekuntia. Seuraavalla pätkällä oli mittaa muutama kilometri enemmän, kaksikko ajoi myös sen maltilla ja oli tässä vaiheessa kokonaistilanteessa nuorten luokan kuudentena, kahdeksan sekunnin päässä kärjestä.

– Päästiin eka pätkä maaliin hei, Trogen tokaisi heti, kun ykkösen maalilinja oli ylitetty, kertoi kartturi Lagerström mainiten vielä, että kyllä siellä kabiinissa “yläfemmat” heitettiin.

Kilpailun ensimmäinen todellinen tulikoe oli kolmas erikoiskoe, jolla pituutta oli yli 17 kilometriä, joten nyt otettiin nuorukaisista mittaa. Trogen kertoi ennen pätkää, että maltilla pitää jatkaa.

– Hauskaa, sitä tämä on ollut. Ollaan Mikon kanssa naurettu, välillä vähän kesken pätkänkin. Kolmosella oli jo sellaista rallin tuntua, tie oli vaihtelevaa ja pääsi kunnolla ajamaan. Muutama pieni sladikin oli, yksi kirraava oikea tultiin aika näyttävästi. Mutta ei ole edes perä käynyt penkassa, sen verran rauhallisesti ollaan tähän asti tultu. Puolivälissä ollaan, jatketaan tauon jälkeen samaa tahtia ilman riskejä, Trogen sanaili.

Kilpailun kaksi seuraavaa erikoiskoetta ajettiin pimeän jo hiipiessä Iisalmen metsiin. Ne menivät saman kaavan mukaan, tarkasti penkkojen välissä. Viimeiselle kahdeksan kilometrin pätkälle lähdettäessä Trogen oli kuudentena, yhdeksän sekuntia viidennestä sijasta, ja taaksepäin oli matkaa useampi minuutti, joten paikka oli turvallinen. Erikoiskoe sujui kuten aiemmatkin, mutta kun edellä ollut kilpakumppani ajoi hankeen, nousi parivaljakko viidenneksi.

– No ainakin lisävalot pitää ostaa uudet, olivat Trogenin ensimmäiset sanat Sami-Matin isän Mikan “grillatessa” poikaansa rallin tunnelmista.

– Ei paljoa nähnyt siellä viimeisillä pätkillä, mutta ihan hyvin meni muuten ja pysyttiin ladulla, Trogen kuvaili.

– Hyvin Sami-Matti ajoi. Parit pikku liipitkin siellä tuli niin, että oikein hymyilytti, mutta hienosti ne aina korjattiin, Lagerström kehui.

Trogenin debyyttiralli on nyt takana ja tavoite täyttyi. Trogen ja Lagerström näkivät maalin, kuljettaja sai ajotuntumaa ja mikä tärkeintä, jokaisella tiimin jäsenellä säilyi leveä hymy kasvoilla kilpailun alusta loppuun.

– Kiitoksia Mikolle kartturoinnista ja koko tiimille tästä reissusta. Hauskaa oli ja jäi tosi hyvä fiilis. Tässä odotellaan jo seuraavaa rallia, Trogen päätti.

Nuorten luokan lopputulokset

1) Petteri Jäppinen 38.08,0
2) Niklas Heino + 9,7
3) Verneri Säisä + 11,4
4) Miko Kiminki + 39,8
5) Sami-Matti Trogen + 50,1

Lue myös! Forsgren ajoi voittoon Iisalmessa, draamaa viimeisellä erikoiskokeella – “Raakana vaihdetta silmään” (20.1.2019)

Teksti: Toni Lönnroos, Sami-Matti Trogenin tiedotus


Facebook kommentit