MOTORSPORT

Juho Koski-Lammille kesäkauden kolmas voitto – “Jäi hyvä maku viikonlopusta”

Juho Koski-Lammi on noussut hurjaan iskuun rallin SM-sarjan kesäkaudella. Koski-Lammi kirjautti viime viikonloppuna Lahdessa jo kolmannen peräkkäisen SM4-luokan ykkössijansa.

Juho Koski-Lammi ei osallistunut rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailuun tammikuussa Rovaniemellä ja Kouvolassa helmikuussa tuloksena oli keskeytys. Aiemmin yhteen palkintosijoitukseen SM-sarjassa (Seinäjoki 2020, SM3-luokan kolmas sija) yltänyt Koski-Lammi saavutti kesäkauden avauksesta Turusta toukokuussa ensimmäisen SM-voittonsa ja sitä ovat nyt seuranneet luokkavoitot myös Seinäjoen, sekä Lahden SM-ralleissa.

– Tänään (lauantaina) oli kaikenmoista ongelmaa, mutta maaliin päästiin. Kausi on mennyt juuri kuten oltiin toivottu ja suunniteltu. Hieno tulos, Koski-Lammi kommentoi Lahdessa ajetun kauden viidennen SM-rallin jälkeen.

Koski-Lammi ja kartanlukija Arttu Vastamäki avasivat Lahden SM-rallin neljänneksi nopeimmalla ajalla. Perjantain kahdelle seuraavalle erikoiskokeelle syntyi kolmanneksi nopeimmat ajat ja kokonaistilanteessa sijoitus yötauolle saavuttaessa oli kolmas, eron ollessa kärkeen 6,9 sekuntia.

– Autoglymin kaato vaikutti vähän ekalla pätkällä luottoon, mutta kakkonen ja kolmonen tuli sitten jo paremmin. Hyvistä asetelmista päästään lähtemään huomiseen ja vielä on paljon kilsoja ajettavana, Koski-Lammi kommentoi perjantain jälkeen.

Lauantaina Koski-Lammi olikin sitten täysin omaa luokkaansa, kellottamalla päivän kaikille kuudelle erikoiskokeelle pohja-ajan ja niiden myötä voitto irtosi lopulta 22,4 sekunnin turvin. Koski-Lammi nousi SM4-luokan pisteissä toiseksi, 20 pisteen päähän Oskari Heikkisestä, joka Lahdessa joutui keskeyttämään jo toisella erikoiskokeella tapahtuneen ulosajon seurauksena.

Täysin ongelmitta ei Koski-Lammi lauantain erikoiskokeista selviytynyt, sillä Volkswagenin pakoputki alkoi vuotaa heti lauantai-aamuna ja kilpailun viimeisellä erikoiskokeella vaihdelaatikko tarjosi kuljettajan käyttöön vain kolmos- ja nelosvaihteen.

– Lauantai oli ajollisesti hyvää suorittamista ja kokonaisuutena jäi hyvä maku viikonlopusta. Ennen viimeistä pätkää oli hieman ohjelmaa vielä, kun vaihteensiirtäjien kanssa oli ongelmaa ja niitä korjatessa tuli hieman palovammaakin, mutta maaliin selvittiin. Kaikki on SM-sarjan kannalta vielä avoinna, mutta se ei ole pelkästään omasta suorituksesta kiinni, Koski-Lammi korosti.

Debyyttikauttaan SM-sarjassa ajavalle Saariselle nyt tullut palkintosijoitus oli kauden toinen, Rovaniemellä tammikuussa sijoituksen ollessa myös toinen. Orivedeltä kotoisin oleva PR-Racingin kuljettaja oli Lahden keikkaansa tyytyväinen.

– Tasaista ajoa oli läpi kisan ja oli hienoa, kun kaluston kanssa ei ollut ongelmia. Aivan en päässyt siihen vauhtiin, jolla voittoon asti olisi pystynyt. Kisan lopulla päätin jo tarkkailla tilannetta ja varmistaa hyvät sarjapisteet. Oikein positiivinen maku jäi tästä kisasta ja asemat sarjataulukossa näyttävät hyvältä, pisteissä kolmatta sijaa hallussaan pitävä Saarinen iloitsi.

 

Konsta Saarinen taituroi kuvankauniilla Fordillaan Lahdessa luokkakakkoseksi (Kuva: Jarno Saari).

 

Renault-miehenä tutuksi tullut Jere Pensas kilpaili nyt ensimmäistä kertaa Fordilla (Kuva: Taneli Niinimäki).

 

 

“Linja valahti vähän pitkäksi”

Saarisen tavoin myös Markus Heikkinen ajaa SM-sarjassa ensimmäistä kauttaan ja nyt tuloksena oli ensimmäinen palkintosijoitus kolmannen sijan myötä. Heikkinen hävisi voittajalle minuutin ja 17,8 sekuntia, kun taas Saarinen ehti edelle 55,4 sekunnin turvin. Perjantain jälkeen SM4-luokkaa johtanut ja ensimmäiselle erikoiskokeelle pohja-ajan ajanut Jere Pensas kilpaili nyt ensimmäistä kertaa Ford Fiestalla ja MRF:n renkailla, sekä MRF:n väreissä.

– Kun tuli mahdollisuus ajaa Lahdessa Fiestalla, siihen piti tarttua. Ajoin Fiestalla yhden iltapäivän testeissä noin 40 kilometriä. Ensituntuma autosta oli hyvä. Tehoa on enemmän kuin “Rellussa” ja Fiesta oli vakaa ajettava, aiemmin Renault Meganella kilpaillut ja nyt Co-Motorsport-tiimin Fordin rattiin hypännyt Pensas taustoitti ennen Lahden SM-rallia.

Ensimmäinen kilpailu Fordin ratissa sai siis parhaan mahdollisen alun, heti ensimmäiselle erikoiskokeelle syntyneen pohja-ajan myötä, ja myös taukotilanne oli Pensaan kannalta hyvä: johtopaikka 1,4 sekunnin turvin.

– Ralli lähti kulkemaan hyvään malliin. Ajoin perjantain pätkille kahdet pohjat, mutta erot muihin olivat hyvin pienet. Kyllä perjantain jälkeen tiesi hyvin, että tulossa on tiukka sekuntikilpailu. Uuden auton kanssa oli vielä pientä oppimista, mutta koko ajan mentiin eteenpäin, Pensas kuvaili.

Lauantain avauspätkällä Pensas oli neljäs ja putosi kokonaistilanteessa kolmanneksi. Laihialaisen taistelu luokkavoitosta ja palkintosijoituksista päättyi kuitenkin heti seuraavalla erikoiskokeella.

– Tultiin vasuriin, eikä se aluksi tuntunut pahalta. Nuoteissa olisi siihen paikkaan varmaan pitänyt olla maininta “sumppu”. Kun sitä ei ollut, linja valahti vähän pitkäksi. Rengas osui pahaksi onneksi irtokiveen, joka halkaisi vanteen ja katkaisi jarruletkun. Auto oli muuten ehjä, mutta kisa oli jätettävä kesken, Pensas harmitteli.

Viime kaudella Pensas sijoittui SM4-luokan loppupisteissä kolmanneksi. Kuluvan kauden osalta mitali ei ole enää omissa käsissä, sillä kolmantena pisteissä olevaan Saariseen on Pensaalla matkaa 13 pistettä. Uuteen autoonsa tyytyväinen Pensas ei kuitenkaan aio heittää kirvestä kaivoon, vaan taistelee mitalista niin kauan kun siihen on vielä mahdollisuus olemassa.

– Auto on hyvä ja rauhallinen ajaa. On siinä vielä pientä hiplaamista, jolla sen saa vielä paremmin käteen sopivaksi. Ennen Kokkolaa meidän pitää vielä hioa lisää niin kalustoa, kuin miehistöäkin. Ennen Kokkolaa ajamme Isossakyrössä neljän pätkän RATI-rallin. Mitalin kannalta näyttää vähän häjyltä, mutta viimeiseen saakka ajamme mitalista. Lahden vauhti osoitti, että kaiken osuessa nappiin pystymme ajamaan voitosta varmaan myös Kokkolassa, Pensas vakuutti.

Rallin SM-sarjan kauden viimeinen osakilpailu ajetaan Kokkolassa 24.-25. syyskuuta, missä jaossa on korotetut SM-pisteet.

Lahden SM-ralli ja SM4-luokan lopputulokset

1) Juho Koski-Lammi-Arttu Vastamäki (Volkswagen) 1.03.42,0
2) Konsta Saarinen-Joni Mäkelä (Ford) + 22,4
3) Markus Heikkinen-Hannu Väänänen (Toyota) + 1.17,8
4) Leevi Lassila-Arto Ala-Kokkila (Ford) + 1.36,7
5) Anssi Autio-Sakari Lappalainen (Ford) + 4.06,0
6) Ville Kantoluoto-Niko Bergström (Citroen) + 5.06,1
7) Juha Karjalainen-Jani Joensuu (Volkswagen) + 13.39,5

Koski-Lammin keskinopeus: 104,0 km/h
Pohja-ajat: Koski-Lammi 6, Pensas 2, Saarinen 1

SM4-luokan pistetilanne 5/6 osakilpailua

1) Oskari Heikkinen (Kaj-UA) 95
2) Juho Koski-Lammi (JaMoKe/UA/HuiUA) 75
3) Konsta Saarinen (PR-Racing) 67
4) Jere Pensas (LaihUA) 54
5) Markus Heikkinen (KUA) 42
6) Valtteri Koski (AL-Härmä) 38
7) Leevi Lassila (LvanUA) 36
8) Miko Kiminki (LapinlAU) 23
9) Kimi Hirvonen (K-KUA) 20
10) Sami Korvola (EPUA) 18

Pisteistä vähennetty sääntöjen mukainen heikoin tulos osakilpailuista 1-5

 

 

Kommentit: Tiedotteet
YouTube-video: Juho Koski-Lammi

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

 

Virolaisvieras tuli, näki ja voitti – Heikkilä pistejohtajana Kokkolan finaaliin

Lappi omaa luokkaansa – Kinnusen hylkäys muutti mestaruustaistelun asetelmia

Tässäkö seuraava rallimestari Laukaalta? – “Tästä on jo pitkään unelmoinut”

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com