Kalliokoski suomalaisten ykkönen, vain ärsytetty Larsson ehti edelle – “Pieni pettymys”

28.8.2019 / 14:13
Jere Kalliokoski ajoi Kouvolassa sunnuntaina toiseksi (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin RallyX Nordic -sarjan kauden kuudes osakilpailu ajettiin viime viikonloppuna Kouvolan Tykkimäen radalla. Pohjoismaiden mestaruussarjan lisäksi jaossa oli myös SM-sarjan pisteitä ja kansainvälinen huipputapahtuma kantoi toisena vuonna peräkkäin nimeä Rallycross Festival Kouvola.

RallyX Nordic -sarjan osalta Kouvolassa ajettiin kauden kuudes osakilpailu, kun taas SM-sarjassa vuorossa oli neljäs osakilpailu. Se mikä näitä kahta sarjaa yhdisti, niin Supercar-luokassa kilpaili molempien sarjojen kuljettajia ja lisäksi molempien sarjojen osalta Kouvolassa ajettiin kauden toiseksi viimeinen osakilpailu.

Supercar-luokassa mukana oli peräti 30 kuljettajaa, joista tosin kotiradallaan kilpaillut Atro Määttä joutui jäämään pois jo lauantaina ajettujen vapaiden harjoitusten jälkeen. Määtän edellinen kilpailu oli ollut viimevuotinen Rallycross Festival Kouvola ja silloin moninkertaisen Suomen mestarin taival päättyi toisessa alkuerävaiheessa, kun Ford lipsahti metallikaiteeseen. Rytäkässä Määtän auton moottorin lohko halkesi, mutta sitä ei huomattu ennen viime viikonloppua ja vapaissa harjoituksissa tullutta öljyvuotoa.

Värikkäiden vaiheiden jälkeen Supercar-luokan voittoon ajoi Robin Larsson, joka vuonna 2014 juhli Supercar-luokan Euroopan mestaruutta. Urallaan 44 MM-osakilpailuun startannut ja niistä yhden voiton, sekä viisi palkintosijoitusta saavuttanut Larsson saapui Kouvolaan ärsytettynä, olihan 27-vuotiaan ruotsalaisen kolmen osakilpailun mittainen voittoputki EM-sarjassa katkaistu viikkoa aikaisemmin Saksan Esteringin radalla.

– Tämä tuntuu todella hyvältä! Me todella tarvitsimme tälläisen viikonlopun, enkä voi kiittää tiimin kavereita tarpeeksi niistä muutoksista, joita teimme ennen viimeistä alkuerälähtöä, jotta saisimme lisää vauhtia. Siihen mennessä meillä ei ollut mitään sanaa Jeren (Kalliokoski) vauhtiin. Tämä on uskomaton tulos! Saimme Oliveria (Eriksson) pisteissä kinni ja Tierpin finaalista tulee todella mielenkiintoinen, Larsson kommentoi tuoreeltaan finaalin jälkeen.

Larssonille nyt tullut voitto oli RallyX Nordic -sarjassa tänä vuonna toinen. Mattias Ekströmin vuoden 2016 maailmanmestaruus-Audilla kilpaileva Larsson oli ykkönen myös Latvian osakilpailussa heinäkuussa. Erikoinen sattuma sikäli, että Latviassa kärkikolmikko oli täysin sama ja samassa järjestyksessä kuin nyt Kouvolassa, eli Larssonin takana toiseksi ajoi Kalliokoski ja kolmas oli sarjan pistejohtaja Eriksson.

 

Kouvolassa voittoon ajoi Robin Larsson, jonka auton kyljet kertovat kovasta kilpailusta (Kuva: RPF).

 

“Ei onnistunut tällä kertaa”

Ennen Kouvolan osakilpailua Erikssonin pistejohto Larssoniin oli yhdeksän pistettä, kun se nyt on ennen Tierpin finaalia neljä pistettä. Kalliokoski on pisteissä kolmantena, mutta ero kärkeen on jo 12 pistettä, joten mestaruuden voittamiseen tarvitaan viimeisessä osakilpailussa jo lähes tulkoon kärkikaksikon romahdusta. Kalliokoski hallitsi Kouvolassa alkueriä, ajaen neljästä alkuerävaiheesta nopeimman ajan kolmessa.

Semifinaalissa ja finaalissa sijoitus oli kuitenkin molemmissa toinen ja mestaruushaaveiden kannalta alahärmäläinen olisikin ehdottomasti tarvinnut nyt ensimmäistä voittoaan tässä sarjassa. Kalliokoski myönsi kilpailun jälkeen, että kakkossija oli hänelle pettymys.

– Semifinaalin ekassa kurvissa tuli osumaa perään ja mulla lähti “kirjoittamaan”. Siinä meni porukkaa ohi, enkä päässyt enää nousemaan. Finaalissa sain hyvän lähdön ja yritin tosissani Larssonia kiinni, mutta ei onnistunut tällä kertaa. Toivottavasti se voitto tulee sitten Tierpissä. Ehkä tämä kakkossija huomenna jo maistuu paremmalta. Nyt se tuntuu pieneltä pettymykseltä, Kalliokoski sanoi.

SM-sarjan kuljettajista alkuerissä kärkikymmenikköön Kalliokosken lisäksi ylsivät Joni-Pekka Rajala (4.), Juha Rytkönen (5.), sekä Toni Kuhanen (9.). Semifinaalilähtöjä ajettiin kolme kappaletta, joista jokaisesta kaksi parasta eteni finaaliin. Ensimmäisessä semifinaalilähdössä Rajala esitteli parasta osaamistaan ajamalla lähtövoittoon, kun porilainen oli ohittanut startin jälkeen toisessa mutkassa Kalliokosken ja Ulrik Linnemannin samalla kertaa. Rajala ja Kalliokoski siis etenivät finaaliin, kun taas sarjan pistenelosen Linnemannin Kouvolan keikka oli ohi.

Toisessa semifinaalilähdössä Larsson oli ylivoimainen ykkönen. Rytkönen putosi startin jälkeen Stene Johansenin taakse kolmanneksi, mutta paremmalla jokeritaktiikalla suomalainen nousi norjalaisen ohi ja finaaliin. Kolmannessa semifinaalilähdössä Eriksson ajoi startista ruutulipulle ykkösenä. Toisen finaalipaikan nappasi Toni Kuhanen, ennen Supercar-luokan hallitsevaa Suomen mestaria Ari Perkiömäkeä, joka vuosi sitten ajoi Kouvolassa kolmanneksi.

Finaalista tuli Larssonin näytös startista aina maaliin asti. Kalliokoski yritti tiukasti haastaa ruotsalaista, mutta ei siinä onnistunut. Pistejohtaja Eriksson jäi startissa ruutuun, pääsi liikkelle, mutta oli avausmutkan jälkeen vasta viidentenä. Rajalan rengasrikon myötä Eriksson nousi neljänneksi ja lopulta Eriksson nousi kolmanneksi ohitettuaan erinomaisen kilpailun ajaneen Kuhasen. Rytkösen loppusijoitus oli viides.

RallyX Nordic -sarjan kauden viimeinen osakilpailu ajetaan Tierpin radalla Ruotsissa 21.-22. syyskuuta. SM-sarjan viimeinen osakilpailu puolestaan kaasutellaan viikkoa aikaisemmin, 14. syyskuuta, Honkajoella. SM-sarjassa Rytkösellä on ennen finaaliviikonloppua 11 pisteen johto Rajalaan nähden. Kalliokoski on kolmantena, 13 pisteen päässä kärjestä, kun taas Joensuun osakilpailun voittaja Riku Tahko kärsi Kouvolassa auton tekniikkamurheista ja putosi nyt ulos mestaruustaistelusta.

Rallycross Festival Kouvolan tuloksia

RallyX Nordic ja Supercar-finaali

1) Robin Larsson (SWE) 3.33,517
2) Jere Kalliokoski + 1,850
3) Oliver Eriksson (SWE) + 4,435
4) Toni Kuhanen + 7,371
5) Juha Rytkönen + 10,138
6) Joni-Pekka Rajala + 1 kierros

SM-sarjan Supercar ja top-6

1) Jere Kalliokoski
2) Toni Kuhanen
3) Juha Rytkönen
4) Joni-Pekka Rajala
5) Janne Rinta-Kauhajärvi
6) Sami Rajala

Supercar-luokan pistetilanteet

RallyX Nordic (6/7 osakilpailua)

1) Oliver Eriksson (SWE) 149
2) Robin Larsson (SWE) 145
3) Jere Kalliokoski 137
4) Ulrik Linnemann (DEN) 105
5) Andreas Carlsson (SWE) 87
6) Philip Gehrman (SWE) 85
7) Peter Hedström (SWE) 57
8) Mats Öhman (SWE) 56
9) Stene Johansen (NOR) 45
10) Mikko Ikonen 44

———-

19) Ari Perkiömäki 9

SM-sarja (4/5 osakilpailua)

1) Juha Rytkönen (KonnMK/UA) 100
2) Joni-Pekka Rajala (NoorUA/MK) 89
3) Jere Kalliokoski (AL-Härmä) 87
4) Riku Tahko (PoSUA) 76
5) Toni Kuhanen (MikUA) 76
6) Jari Putkinen (Ford) 54
7) Janne Rinta-Kauhajärvi (HoMK/UA) 53
8) Ari-Pekka Niemi (JaMoKe/UA) 37
9) Jukka Pykäläinen (OrSUA) 34
10) Sami Rajala (HoMK/UA) 31

Lue lisää!

Haapamäki Show jatkui myös Kouvolassa (24.8.2019)
Seppälän ensimmäiset ongelmat vasta voitonjuhlissa (24.8.2019)
Haapamäen jatkosuunnitelmat vielä täysin auki (25.8.2019)
Jesse Kallio villitsi yleisön Kouvolassa (27.8.2019)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit